В карнобатското село Сърнево се притесняват от нивата на водата и преливане на язовирите. Местни хора смятат, че коритото на р. Русокастренска не се почиства достатъчно често, а нивото на водата остава високо, съобщава БТВ.

Припомняме, че проблемът е ясен от години, а през 2005 година в Сърнево бяха наводнени около 350 къщи.

Такова е състоянието в наводненото през есента село Ливада, където хората с тревога следят нивото на водата при всеки дъжд. Последният валеж е превърнал дерето, което минава през селото, в езеро.

Част от къщите там вече са ремонтирани, но хората се притесняват от ново заливане.

Прелива язовир Кърджали

Прелива язовир Кърджали

Няма опасност за хората, ситуацията е овладяна, смята Валентин Радев

В съседното село Тръстиково дигата е пропаднала на няколко места, а в Попски извор деретата са задръстени и преливат. Тази част от р. Русокастренска се стопанисва от "Напоителни системи". Дружеството трябва да поддържа и дигата, а има реална опасност тя да се скъса.

"За да бъдат изчистени държавните участъци е необходима съответната финансова подкрепа. Продължаваме да пишем писма до съответните ресорни министерства, за да може да ни бъде осигурено финансиране", коментира Владимир Крумов, зам.-областен управител на Бургас. И тъй като пари за почистване с техника няма, пак ще се разчита на затворници.

Властите в Бургаско уверяват, че всички язовири в областта се наблюдават денонощно.

Гражданска защита се готви за високи води на Дунав

Гражданска защита се готви за високи води на Дунав

Пазят от преливане язовирите "Екзарх Антимово" и "Козаре"