23 милиона и 400 хиляди надолу по наши оценки е загубила Столичната община от началото на кризата досега. Това заяви пред bTV заместник-кметът по направление "Финанси и здравеопазване" Дончо Барбалов.

Той обясни, че част от спада се дължи на мерки в подкрепа на бизнеса, като разсрочване на плащания.

По негови думи в края на лятото ще стане ясно колко ще струва реално кризата на общината, така че през есента може да се направи втора корекция на бюджета ѝ. 

Въпреки че през март са събрани 9 милиона лева по-малко от местни данъци и такси, Барбалов прогнозира, че те ще бъдат наваксани до края на годината. Март месец имаме 350 000 лева приход, докато през същия месец миналата година са били 1 300 000, заяви обаче той.

По негови думи 4 милиона по-малко са приходите от такси за детските градини. Това обаче нямало да се отрази на строежа на нови детски градини, както и на ремонта на съществуващите.

София свива бюджета с над 23 млн. лева заради кризата

София свива бюджета с над 23 млн. лева заради кризата

Ограничават инвестициите за ремонти на пътища и паркове

Барбалов посочи, че най-зле се отразява кризата на транспортния сектор, където има над 70% спад на пътниците, както и липса на приходи от зоните за паркиране. Той обясни, че очакванията до средата на месец май са за 9,5 милиона лева общ недостиг в транспортните дружества, който ще бъде компенсиран през средствата, предвидени в общинския бюджет в размер на 135 милиона лева за транспорт за тази година.

Сериозен спад има и в приходите на общинските болници, което се дължи на уплахата на хората, които са спрели да ги посещават, каза още заместник-кметът.

Той заяви, че ключовите проекти, от които общината няма да се откаже, са свързани с образователната инфраструктура, а при транспортните - вътрешният ринг на града - разширенията на "Тодор Каблешков" и "Филип Кутев", както и метрото, което е стратегическо. Другите проекти ще бъдат разсрочени и отложени за 2021 г.

Актуализацията на бюджета на София няма да спре строежа на метрото

Актуализацията на бюджета на София няма да спре строежа на метрото

След Великден ще започне и основният ремонт на участъка на бул. „България“

Това, което се предлага, е намаление в приходната част на бюджета от данъци и такси с 3%, а на капиталовата програма - малко под 3% и около 2% намаление на различни разходи за поддръжка, като например решението тази година общината да не купува цветя за градинките в София, посочи Барбалов.

Той съобщи, че рискови групи сред общинските служители се изследват за коронавирус с бързи тестове. 607 шофьори от градския транспорт вече са тествани с PCR тестове, а в лечебните заведения са изследвани над 500 души отново по метода PCR. Резултатите навсякъде са добри, но ние сме длъжни да правим всичко възможно, за да защитим както работещите в структурите, така и хората, коментира Барбалов.