Шофьорите да предвидят повече време за път в неделя и да се въздържат от пътуване в районите с оранжев и жълт код, ако това не е наложително. Това призовават от Агенция „Пътна инфраструктура” във връзка с предупреждението за влошаващата се метеорологична обстановка в страната.

На път трябва да се тръгва само с подготвени за зимни условия автомобили, изтъкват от агенцията. 

Припомняме, за неделя в 16 области е обявен оранжев код за обилни снеговалежи. На места ще се образуват виелици и преспи. За 12 области е в сила жълт предупредителен код.

Прогнозират още по-лошо време, 16 области с оранжев код за неделя

Прогнозират още по-лошо време, 16 области с оранжев код за неделя

В 12 области е обявен жълт код

От пътната агенция уверяват, че 27-те й областни управления и снегопочистващите фирми работят на 24-часов режим и са в готовност за поддържане на републиканската пътна мрежа.

Ако се налага, движението ще се спира за снегопочистване и превантивна обработка на пътните участъци. Това е необходимо, за да се избегне възникването на сериозни пътни инциденти. При усложнени атмосферни условия в нощта на събота срещу неделя може да бъде спряно изцяло движението по третокласната пътна мрежа, предупреждават още властите.

Не тръгвайте неподготвени на път, съветват властите
Обновена

Не тръгвайте неподготвени на път, съветват властите

Почти в цяла Западна България вали сняг

Шофьорите трябва да тръгват на път само с подходящи гуми на автомобилите си (тежкотоварни и леки) и да карат със съобразена скорост и повишено внимание. Те трябва да спазват дистанция и указанията на контролните органи.

От пътната агенция обръщат внимание на това, че блокирането на движението от автомобили, които не са подготвени за зимни условия, затруднява работата на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори.

Актуална информация за пътната обстановка може да се получава от безплатното мобилно приложение LIMA, интернет страницата на АПИ – www.api.bg, и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ.

Данните за състоянието на републиканските пътища се събират и обобщават от Ситуационен център, който работи целогодишно при 24-часов режим, припомнят още от агенцията.

преди 8 години в 03:41 ч.

Ограничено e движението на всички тежкотоварни МПС над 12 тона по път I-1 в област Благоевград, поради снеговалеж.

Временно се ограничава движението на всички МПС по път III-484 Котел - Кипилово, поради снегопочистване.

Ограничава се движението на автомобили с ремаркета и полуремаркета по път lll - 866 Кричим-Девин-Широка Лъка и път III-197 Девин-Борино, поради обилен снеговалеж.

Временно се ограничава движението на всички товарни МПС над 10 тона за цялата област Плевен, поради снегопочистване.

преди 8 години в 03:03 ч.

Ограничено e движението на всички тежкотоварни МПС над 12 т, вкл. ремаркета и полуремаркета, трактори и специализирана земеделска техника, по АМ „Тракия” в участъка от км 55+627 до км 106+427, ляво платно, посока София, поради снегопочистване; Алтернативен маршрут: АМ Тракия -п.в. „Цалапица”- път I-8- Пазарджик - път I-8 – Белово – Костенец - п.в. „Мухово”-АМ „Тракия” Ограничено движението за всички тежкотоварни МПС над 3,5 т. по път I-1 Краводер-Лютидол, област Враца.

Временно се ограничава движението на всички МПС по цялата третокласна мрежа за област Враца. Ограничава се движението на тежкотоварни автомобили над 10т. по цялата третокласната пътна мрежа за цялата област Монтана.

Ограничено e движението на всички тежкотоварни МПС над 12 т по път I-1 за цялата област Видин. Агенция „Пътна инфраструктура“ призовава шофьорите да карат внимателно, със скорост, съобразена с метеорологичните условия и да не предприемат рискови изпреварвания.

преди 8 години в 22:37 ч.

Временно се ограничава движението на товарни МПС над 10 т за цялата област София поради снегопочистване.

преди 8 години в 22:12 ч.

Поради снегопочистване временно се ограничава движението по АМ „Тракия“ на товарни МПС над 10 т в посока София на територията на област Пазарджик, и по път I-5 Велико Търново-Бяла, област Велико Търново. Агенция „Пътна инфраструктура“ призовава шофьорите да карат внимателно, със скорост, съобразена с метеорологичните условия и да не предприемат рискови изпреварвания.

преди 8 години в 22:00 ч.

Поради снегопочистване временно се ограничава движението на товарни МПС над 10 т в двете посоки по АМ „Люлин“ на територията на област София и област Перник.

Поради снегопочистване се ограничава движението за тежкотоварни автомобили над 12 т по път I-5 Русе-Бяла през проход „Република” и в област Русе.

Път II-37 Пещера – Батак - Доспат всички МПС да се движат с вериги, товарните МПС без ремаркета и полуремаркета.

Поради обилен снеговалеж временно се ограничава движението на товарни МПС над 10 т по път II-62 Самоков-Дупница-Кюстендил.

Агенция „Пътна инфраструктура“ призовава шофьорите да карат внимателно, със скорост, съобразена с метеорологичните условия и да не предприемат рискови изпреварвания.

преди 8 години в 21:10 ч.

Поради обилен снеговалеж временно се ограничава движението на товарни МПС над 10 т по път I-4 Търговище - Велико Търново, посока Велико Търново, в област Търговище, и по път I-1 (E-79) Монтана - Ботевград, посока София, в област Монтана. Агенция „Пътна инфраструктура“ призовава шофьорите да карат внимателно, със скорост, съобразена с метеорологичните условия и да не предприемат рискови изпреварвания.

преди 8 години в 20:33 ч.

Временно се ограничава движението на товарни МПС над 10 т  в двете посоки по АМ „Тракия“ на територията на област София, поради снегопочистване.

Агенция „Пътна инфраструктура“ призовава шофьорите да карат внимателно, със скорост, съобразена с метеорологичните условия и да не предприемат рискови изпреварвания.

преди 8 години в 20:24 ч.

Движението на МПС над 3,5 т да се извършва задължително с вериги, без ремаркета и полуремаркета по път II-73 „Ришки” проход, ограничава се движението на тежкотоварни автомобили над 12 т. Агенция „Пътна инфраструктура“ призовава шофьорите да карат внимателно, със скорост, съобразена с метеорологичните условия и да не предприемат рискови изпреварвания.

преди 8 години в 20:10 ч.

Поради обилен снеговалеж временно се ограничава движението на товарни МПС над 10 т. по път I-8 София - Калотина, посока Калотина, и път II-62 Дупница-Самоков.

Временно е ограничено движението по път II-19 за товарни автомобили с ремаркета и полуремаркета през проход "Предела".

Агенция „Пътна инфраструктура“ призовава шофьорите да карат внимателно, със скорост, съобразена с метеорологичните условия и да не предприемат рискови изпреварвания.

преди 8 години в 19:46 ч.

Временно е ограничено движението по път II-19 за товарни автомобили с ремаркета и полуремаркета през проход Предела.

преди 8 години в 19:19 ч.

Поради обилен снеговалеж временно се ограничава движението на товарни МПС над 10 т по път II-62 Дупница-Самоков

преди 8 години в 19:00 ч.

Поради снегопочистване се въвежда ограничение за движението на тежкотоварни автомобили над 10 т по АМ „Хемус” между София и Ботевград.
Ограничава се движението на тежкотоварни автомобили над 12 т по път 1-4 на територията на областите Габрово и Велико Търново, както и по път I-3 в областите Велико Търново и Плевен.
В областите Пазарджик и Благоевград се ограничава движението по път II-84 Якоруда - Велинград, товарните МПС да са без ремаркета и полуремаркета.

преди 8 години в 18:14 ч.

Временно се ограничава движението на товарни МПС над 10 т на АM „Хемус” между София и Ботевград и на път I-4 Плевен-София и път I-3 Велико Търново-София, област Ловеч

преди 8 години в 17:57 ч.

Автомагистралите „Хемус“ и „Тракия“ са проходими при зимни условия в участъците, поддържани от „Автомагистрали“ ЕАД. Сняг вали по целия участък от АМ „Хемус“ в област София.

20 машини на „Автомагистрали“ ЕАД обработват пътната настилка със сол и химикали против заледяване. Снегопочистващата техника е в готовност да започне обработка на автомагистралата при засилване на снеговалежа.

В област София сняг вали и на АМ „Тракия“. Пътната настилка е обработена, а екипи и специализирана техника на дружеството са в готовност да започнат снегопочистване при необходимост. В областите Пазарджик, Пловдив и Стара Загора валежите са от дъжд.

преди 8 години в 17:52 ч.

Възстановено e движението по път II-49 Кубрат – Разград

преди 8 години в 17:52 ч.

От 17:00 ч. влиза в сила ограничение за движението на МПС с тегло над 10 т през Котленски проход