След като снегът ни изненада и през януари, най-тежко остава положението в Североизточна България в областите Разград и Шумен. "Там голяма част от третокласната пътна мрежа остава затворена за движение за товарни автомобили, като част от нея е затворена и за леки", каза пред БНР инженер Лазар Лазаров, председател на управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

"Проходите в момента са почистени след големия сняг, който падна - основните са отворени за движение, като автомобили се пропускат без никакви проблеми и към транзитните коридори.

Положението по ГКПП вече е нормало. Има контролиран достъп на движение в основните направления от Шумен към Силистра и от Разград към Русе. Трафикът се регулира - автомобилите се пропускат на порции, тъй като видимостта е ограничена, а вятърът не е утихнал, което създава предпоставки за снегонавявания", поясни Лазаров.

Според него, проблемът в момента не е толкова снега, колкото силният вятър. "Който е горе в откритите пространства на Добруджа, където създава големите проблеми със снегонасяванията", подчерта инженер Лазаров.

"След снегопочистването, целият сняг, който се изтиква настрани, създава предпоставки отново да се натрупа на пътното платно - това е големият проблем. Затова се използват тежки ротарни снегорини, които изхвърлят надалече снега, за да може да се разпределя по-равномерно", обясни технологията инжинерът, председателстващ УС на Агенция "Пътна инфраструктура".

На територията на страната са в движение над 2 000 неспециализирани автомобила като снегорини, товарачи и тежка механизация, които разчистват пътищата, каза Лазаров.

Председателят на управителния съвет на АПИ отправи апел към всички водачи на превозни средства да спазват наложените забрани, както и да карат с повишено внимание, пълни резервоари и със заредени батерии на телефонните апарати.

При проблем инженер Лазаров напомни телефона на Ситуационния център към АПИ (0 700 130 20), който има връзка и с Горещия телефон 112, както и за услугите, които предлага мобилното приложение на АПИ Лима (Lima).

Междувременно българи, пътували в Сърбия, която е по-планинска страна, обясняват в социалните мрежи, че там пътищата са изчистени до асфалт и явно не гонят снежинките във въздуха, както бяха обещали през м.г. преди началото на зимния сезон. Един от съветниците на омбудсмана дори поиска чрез Фейсбук оставката на регионалния министър Лиляна Павлова.