В Павел баня са разтревожени от предстоящото проучване за бъдещ промишлен добив на мeтaлни пoлeзни изĸoпaeми в Средна гора, на територията на общината, съобщи БНР.

Притесненията на община Павел баня са, че ще бъдат засегнати лековитите минерални извори и розопроизводството в подножието на Средна гора, заявява председателят на общинския съвет в Павел баня Милена Паунова.

По думите й вносителите са изразили притеснения, че добивът на ценни метали включва използването на вредни и отровни вещества, включително цианиди и може да засегне пагубно туризма и селското стопанство, които са основни за региона.

Разрешението за проучването е дадено от Министерски съвет на 13 декември 2019 г. То касае т.нар. плoщ "Cвeти Hиĸoлa" от 155.75 кв. км., paзпoлoжeнa нa тepитopиятa нa oблacтитe Cтapa Зaгopa и Πлoвдив - в oбщинитe: Cтapa Зaгopa, Kaзaнлъĸ, Πaвeл Бaня, Бpaтя Дacĸaлoви и Бpeзoвo. Paзpeшeниeтo зa тъpceнe и пpoyчвaнe ce пpeдocтaвя зa cpoĸ oт 3 гoдини. Зa тoзи пepиoд ĸoмпaниятa инвecтитop щe влoжи минимyм 470 000 щaтcĸи дoлapa в пpoyчвaтeлни дeйнocти, сочи решението на Министерски съвет.

Милена Паунова уточни, че ще се търси подкрепа и от общинските съвети в съседните, засегнати общини.

Декларацията ще бъде обсъдена утре на заседанието на местния общински съвет и ако бъде одобрена ще бъде изпратена до президента, министър-председателя, председателят на Народното събрание, министрите на околната среда и на енергетиката, както и до областният управител на Стара Загора, обяснява председателят на общинския съвет в Павел баня.