Никой не е поискал временен подслон след земетресението в Перник.

Постъпилите сигнали за нанесени материални щети на частни жилищни сгради до момента са 28. Пораженията са предимно в село Дивотино и пернишките квартали "Рудничар", "Мошино" и "Марина бара", съобщи БТА.

До края на днешния ден се очаква да има окончателни конструктивни становища, които да установят състоянието на сградите, като е много вероятно някои от тях да бъдат разрушени. В момента на място работят екипи на Община Перник, които правят огледи на пострадалите имоти.

Общината има възможност да подсигури подслон в кризисния център на БЧК, разполагащ с 13 места. Има запаси и от още палатки, които могат да се предоставят, ако се появят хора, които искат да бъдат настанени.

Междувременно кметът на Перник Росица Янакиева уточни, че общият брой на подадените от граждани молби след земетресението на 22 май са 8328, а извършените огледи са над 3200.

Според Янакиева е важно още да се отбележи, че средствата, които са отпуснати на Община Перник от Междуведомствената комисия са малко над 3 млн. лв., но от тях едва 666 хиляди са разпределени за 194 частни обекта.

Кметът на Перник изтъкна още, че процедурата за отпускане на парите е след представени фактури от гражданите, защото това изрично е записано в закона.