С плакати: "Не искаме да плащаме скъпа Дунавска вода", жители на разградските села Раковски и Киченица протестираха в Разград с искане да продължи обслужването им от частното ВиК дружество, което ги снабдява с вода повече от 15 години, съобщи БНР.

Цената на водата в двете села е с около 60 стотинки по-евтина от новата, която плащат на кубик потребителите на държавното ВиК "Водоснабдяване - Дунав".

Управителят на частното ВиК в Раковски Емил Гиздов обвини община Разград в нарушаване на законодателството. Те не защитавали конкуренцията и антимонополната политика. Исканията на дружеството да стопанисва чрез концесия или по друг законен начин вътрешната водопреносна мрежа в двете села, която е общинска собственост, останали без резултат.

Областният управител на Разград Манол Кившанов предложи Общото събрание на ВиК асоциацията, да изслуша становището на управителя на частното ВиК. Но предложението не беше гласувано.

Главният секретар на асоциацията Надя Йорданова смята, че дружеството, което до сега е снабдявало с вода двете села може да бъде подизпълнител.

Управителят на "Водоснабдяване-Дунав" Стоян Иванов, не се ангажира с конкретен отговор, дали ще бъде подписан договор с частното ВиК, като подизпълнител, но увери, че ще се търси удовлетворително решение за всички страни, най-вече за потребителите.