Успешен е референдумът, проведен в пазарджишкото село Синитово, съобщи БНР.

91% от имащите право на глас са казали "не" на изграждането на кариера за добив на мрамор в района, съобщи за "Хоризонт" преизбраният кмет на селото Борислав Алексиев. 

Пазарджишкият съд отхвърли жалба срещу референдума в Синитово

Пазарджишкият съд отхвърли жалба срещу референдума в Синитово

Той трябва да се проведе заедно с местните избори на 27 октомври

Припомняме, на 4 октомври Пазарджишкият административен съд отхвърли жалбата срещу решението на общинските съветници за референдум в село Синитово. Общинските съветници бяха решили да се проведе референдума, а решението им бе атакувано от инвеститора.

Съдът остави жалбата без уважение, тъй като в Закона за пряко участие на гражданите в местното самоуправление е предвидена възможност за обжалване на решение за референдум само, ако Общинският съвет е отказал провеждането му. Поради тази причина делото бе прекратено. 

В с. Синитово ще има референдум за добив на мрамор

В с. Синитово ще има референдум за добив на мрамор

Инвестиционно намерение е заявил бизнесмен с обществени поръчки в общината

Решението за провеждане на обществено допитване в Синитово бе взето на 18-ти септември с гласовете на мнозинството общински съветници.

Хората не са съгласни до домовете им да бъде разкрита кариера за добив на мрамор. Те събраха подписка, в която категорично заявиха, че разкриването на кариера в района ще замърси околната среда и ще влоши качеството им на живот.

Освен кариера инвестиционното намерение предвижда и разкриването на площадка за третиране на неопасни отпадъци, което допълнително засили напрежението в района.