Пазарджишкият административен съд отхвърли жалбата срещу решението на общинските съветници за референдум в село Синитово, съобщи БНР.

Той трябва да се проведе заедно с местните избори на 27 октомври, за да могат хората се произнесат "за" или " против" в землището им да се разкрие кариера за добив на мрамор.

Решението на Общинския съвет е атакувано от инвеститора.

В с. Синитово ще има референдум за добив на мрамор

В с. Синитово ще има референдум за добив на мрамор

Инвестиционно намерение е заявил бизнесмен с обществени поръчки в общината

Съдът остави жалбата без уважение, тъй като в Закона за пряко участие на гражданите в местното самоуправление е предвидена възможност за обжалване на решение за референдум само, ако Общинският съвет е отказал провеждането му. Поради тази причина делото е прекратено.

Припомняме, че решението за референдум в Синитово бе взето на 18-ти септември с гласовете на мнозинството общински съветници. Причината бе масовото недоволство в селото и подписка, в която те категорично заявиха, че разкриването на кариера в района ще замърси околната среда и ще влоши качеството им на живот.

Пазарджишко село иска референдум за добива на мрамор

Пазарджишко село иска референдум за добива на мрамор

Над 700 души са против изграждането на кариера

Освен кариера инвестиционното намерение предвижда и разкриването на площадка за третиране на неопасни отпадъци, което допълнително засили напрежението в района.

Определението на административния съд подлежи на обжалване.