В пазарджишкото село Синитово ще се проведе референдум за добива на мрамор. Допитването ще бъде заедно с местните избори на 27 октомври, реши Общинският съвет в Пазарджик. Това съобщава БНР.

Заедно с избора за кметове на община и на населено място, жителите на селото ще кажат дали са съгласни в землището им да се открие кариера за добив на мрамор. Това е първият референдум, който ще се проведе в общината.

Кметът на Синитово Борислав Алексиев обобщи категоричния отказ на хората в района да има кариера с 35-годишна концесия и площадка за промишлени отпадъци.

"На всяко предприятие отпадъците може да се депонират там, тонове, което не дава гаранция, че това нещо няма да се просмуче във вода, няма да замърсява, предполага се, че ще стане екологична бомба. Това ще влияе на поминък, на всичко ще влияе", каза той.

Пазарджишко село иска референдум за добива на мрамор

Пазарджишко село иска референдум за добива на мрамор

Над 700 души са против изграждането на кариера

Припомняме, че до момента в подписка над 700 души са се обявили против инвестиционното намерение, тъй като са на мнение, че работата на кариерата ще замърси въздуха и почвата в района.

Инвеститорът на кариерата е Георги Делчев, който поема голяма част от обществените поръчки в общината.

Кметът на Пазарджик Тодор Попов казва "За мен са важни интересите на живеещите в населените места. Щом те така са решили, ние сме длъжни да ги подкрепим. Георги Делчев е един човек, който общината възлага неща и дейности, които трябва да свърши... Георги Делчев нито ми е брат, нито ми е братовчед".