В готовност за гражданско неподчинение са работещите в Агенцията за борба с градушките, съобщи БНР. Преди седмици служителите на агенцията излязоха с протестна декларация.

Причините за недоволството са недостатъчният брой специалисти, които работят на ракетните площадки за защита от градушки, както и ниското им заплащане (заплатите в сектора са около 460 лева). Самата им дейност е недофинансирана.

Градушка, сняг и дъжд паднаха в Смолянско

Градушка, сняг и дъжд паднаха в Смолянско

Има опасност от падащи камъни

Заместник председателят на Федерацията на независимите синдикати в земеделието към Валентина Васильонова, че протестната декларация е изпратена до различни институции, от които се очаква реакция. Основната отговорност е на Министерството на земеделието.

32 000 декара земеделски земи засегнати от градушките и дъждовете

32 000 декара земеделски земи засегнати от градушките и дъждовете

Те са били повече от рекордната 2014 г.

Ако не се намери изход, служителите на агенцията се готови след началото на сезона, който започва на 27 април, да спират дейност - на различни дати в различните полигони, в знак на протест.

След ден ще се проведе среща със земеделския министър, която е последен опит да се намери решение на проблемите преди началото на сезона за борба с градушките, за да не се стигне до протест.

Градушки удариха Хасково, Смолян, Златоград

Градушки удариха Хасково, Смолян, Златоград

Ледени зърна с различна големина - от бобено зърно до орех

Васильонова отбеляза, че целта е напрежението да не ескалира и да не се стига до ефективни протести, така че да остават незащитени от градушки площи: Никой няма нужда от ескалиране на тези процеси и недоволства. Ние продължаваме да водим диалог с МЗХ.

Очаква се среща между синдикалният лидер Светла Василева и изпълнителният директор на агенцията с министъра на земеделието Бозуков, за да потърсят последно, финално решение на въпроса преди откриването на сезона.

Уволниха шефа на „борба с градушките”, артилерист поема поста

Уволниха шефа на „борба с градушките”, артилерист поема поста

Поради неизпълнение на служебните задължения

Васильонова изтъкна, че основният проблем, за който нееднократно са предупреждавали, е недостатъчният брой специалисти ракето стрелци и тяхната прекомерна натовареност.

"Нашият казус е много прост - хората в тази агенция са 593 по щатно разписание, което е абсолютно недостатъчно да се изпълняват ефективно задачите на агенцията".

Това означава, че работещите по ракетните площадки стрелци трябва да работят в намален състав, и понеже те работят на трисменен режим, те не успяват да спазят почивката след положеното 24-часово дежурство, защото не достигат хора.

Налага се да работят по двама на площадка, което е абсолютно недостатъчно и е невъзможно след това те да се възстановят", каза Васильонова.

И от агенцията за борба с градушките подготвят протести

И от агенцията за борба с градушките подготвят протести

Липсата на пари за заплати и за ракети е от години

Синдикалистът обясни, че за нормалната работа на площадките за борба с градушките са необходими 5 души, но служителите са готови да се откажат от исканията си за повишаване на заплащането, ако бъде увеличен щатният състав, така че на площадка работят дори и по трима стрелци.

Земеделците са готови да се включат заедно с държавата във финансирането на борбата с градушките. Те напълно подкрепят исканията на служителите на агенцията, заяви председателят на Тракийския съюз на зърнопроизводителите Георги Калинчев.

И работещите в "Борба с градушките" готвят протест

И работещите в "Борба с градушките" готвят протест

Недостигът на персонал затруднява работата на агенцията

"Ние без тяхната помощ ще бъдем на ръба на фалита, когато има такива тежки градоносни облаци", каза Калинчев.