В Стара Загора започна кампания за набиране на приемни родители под надслов "Приеми ме". Целта на инициативата е да запознае повече хора у нас с приемната грижа и да осигури дом и семейство за децата лишени от родителска грижа, информира Би Ти Ви.

Само в Стара Загора децата, които нямат дом и семейство са повече от 600. Освен социалните заведения, където живеят, днес тези деца имат и друга алтернатива - приемното семейство.

"Приемно семейство означава родители, готови да осигурят дом и семейство за деца, чиито собствени родители не могат да се погрижат за тях", каза Люба Вълканова - ръководител сектор "Приемна грижа" в Комплекс за социални услуги-Стара Загора.

Приемната грижа е доброволна и професионална.
Първият случай е за работещи родители, които могат да се грижат за още едно дете, а вторият е за родители, които ще бъдат на трудов договор в социалните служби по места.

И за двете категории приемни семейства издръжката на детето се поема от държавата.

С днешната кампания на Община Стара Загора, сдружение "Самаряни" и международната организация АРК се надяват броят на семействата, които искат да дарят дома на децата лишени от родителска грижа да се увеличи.