Водоподаването в Свищов е нормализирано след авариите през почивните дни. Авариите са възникнали и на новия, и на стария водопровод, затова е необходимо спешно да бъде подменен целият магистрален водопровод, каза кметът Генчо Генчев.

Старият водопровод е изключително амортизиран, а новият още преди години е изграден некачествено, заради което възникват чести и тежки аварии, които налагат спиране на водоподаването към домакинствата в града и в населените места. Затова и Свищов може отново да остане без вода във всеки един момент.

За некачественото изпълнение на новия водопровод е заведено дело за безстопанственост, а преписката по него от 2018 година чака решение на Специализираната прокуратура.

Генчев посочи, че разговорите за финансиране от страна на държавата са в напреднала фаза, има изготвени експертни оценки, според които средствата за новата ВиК система в общината ще бъдат около 3 милиона лева. Има разработка и за изграждане на пречиствателна станция, тъй като питейната вода за Свищов се набавя от подземни кладенци от Дунав и има високо съдържание на манган. По думите му сумата за реализацията на двата проекта няма да надхвърли 8 милиона лева.