Вандализмът в "Природен парк "Витоша" създава опасност за туристите, заявиха пред БНР служители на парка.

При последния случай на хулиганство липсват елементи от големия дървен мост над Драгалевската река. Посегнато е и на площадката за инвалиди на пътя от квартал "Драгалевци" до хижа "Алеко", съобщи БНР.

Безпрецедентен вандализъм в Природен парк „Витоша”

Безпрецедентен вандализъм в Природен парк „Витоша”

Разрушени са три красиви кътчета

Освен финансовите щети, за парка кражбата на този дървен материал крие огромни рискове за туристите. Те са най-вече за колоездачите, които не рядко минават по мостовете с висока скорост, позовавайки се на експерти от дирекцията на "Природен парк "Витоша" се натъкват на такъв случай на унищожена инфраструктура, създаваща опасност за инциденти от посетителите.

Ваня Рътарова, заместник-директор в Дирекция "Природен парк Витоша", разказа, че става въпрос за вандализъм, извършен върху три туристически обекта на територията на парка. Това са дървеният мост над река Драгалевска и погледната площадка над Драгалевци за хора в неравностойно положение.

"Посегнато е и върху къта на земноводните в Музея на мечката. Изчисляваме щетите на обща стойност около 5000 лева и за съжаление в случая става въпрос за туристически обекти, които бяха ремонтирани само преди две години със средства по Оперативна програма "Околна среда", каза Рътарова.