Причината за голямата авария на магистралния водопровод във Варна е лошо проектиране. Това заяви управителят на водоснабдителното дружество Веселин Русев пред БНТ.

Според Русев, водопроводът не е стоманен и не може да издържи на хидравличните удари, които се получават на място с такъв голям наклон. ВиК-Варна няма вина за случилото се, проектът е на МРРБ.

От влизането в експлоатация на водопровода през 2008 година досега на това място са станали 4 големи аварии.

Спукване на водопровод наводни булевард във Варна

Спукване на водопровод наводни булевард във Варна

Заради аварията, водоподаването в района временно е спряно

В момента е монтирана стоманена тръба и е възстановена целостта на тръбопровода, подменен е участък 12 метра, каза инж. Петър Карагьозов - главен инженер във ВиК-Варна.

Според ВиК специалистите това е най-рисковият район във Варна, тъй като там водата върви нагоре и създава прекомерно налягане. Също по алеята минава тежка механизация.

"На сто процента проект на МРРБ. Строителният надзор е бил  на"Мотмакдоналдс", английска компания. Изпълнител, избран от МРРБ", обясни кметът на Варна Иван Портних.

"Този проблем трябва да се ликвидира или с подмяна на материала в района зад паметника, там където вече се облекчава хидравликата или други алтернативни, по-модерни методи, но това трябва да се обсъди с МРРБ", обясни инж. Веселин Русев - управител на ВиК - Варна.

Водопроводът захранва курортите във Варна, затова проблемът може да започне да се отстранява есента.