Актуализацията на бюджета на община Варна за 2019 г. беше одобрена на последното за тази година заседание на местния парламент. След дебати "за" коригираната макрорамка гласуваха 31 общински съветници, a "против" бяха 13.

Освен актуализацията местният парламент гласува и изменение на Наредбата за определяне размера на местните данъци на територията на общината. С промените от догодина данъкът при придобиване на имущество по възмезден начин се увеличава от 2,6% на 3%.

Кметът Иван Портних, по чието предложение се вдига налогът, заяви, че този данък не засяга всички, а само една част от данъкоплатците. "Както предишния мандат, така и този, не променяме нито един данък, който е на ежегодна основа и който касае всички наши съграждани. Тези налози остават непроменени, въпреки че в големите градове тече процес на повишение. Внушението, че се вдигат данъците, категорично не е вярно", заяви той.

Увеличават данъците на колите и върху имотните сделки в София

Увеличават данъците на колите и върху имотните сделки в София

Според Фандъкова, който замърсява трябва да плаща повече

От този вид местен данък, променен за последно преди 10 години, се очакват около 3,7 млн. лева повече приходи в бюджета. Те ще бъдат инвестирани в облагородяване на градската среда, опазване и поддържане на зелената система на общината, изграждане и ремонт на тротоари и улици в междублоковите пространства.

След приетата актуализация на бюджета той възлиза на 405 170 000 лв. при планирани в началото на годината 406 700 000 лв. Актуализираната рамка за образование е с 6 279 000 лв. повече.

Увеличение се отчита при събираемостта на приходите от имуществени и други данъци. Общата сума е в размер на 85 816 570 лв., което е с 4 616 570 лв. повече спрямо първоначално заложените. Ръстът се дължи основно на постъпленията от данъците за придобиване на имущество и върху превозните средства, при които преизпълнението е съответно 2 200 000 лв. и 2 100 000 лв. В местната хазна през тази година се очаква да влязат и 600 000 лв. повече от данък върху недвижимите имоти.

Подобрена е събираемостта и на приходите от общински такси. Актуализираният размер възлиза на 41 988 373 лв., което е ръст с 1 823 373 лв. Заради увеличените постъпления от такса битови отпадъци.

Очакваните приходи от такса смет през 2020 г. са общо 29 млн. лева - това е с 1 млн. лв. повече спрямо предходната година.

Предвиденият бюджет за почистване на града през следващата година е в размер на 31,5 млн. лева, но тази сума ще претърпи промяна заради преходния остатък, който ще стане ясен в края на годината. Ще се коригира и размерът на отчисленията за депониране на отпадъците. Предвижда се през 2020 г. общините да плащат по 69 лв./т вместо досегашните 95 лв./т.

На днешното заседание общинските съветници гласуваха и близо 775 000 лева за две лечебни заведения в града. Специализираната болница за лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания ще получи малко над 324 000 лева като целева субсидия за изплащане на заплати, осигуровки и данъци на персонала за периода до 30 ноември 2019 г., а близо 450 000 лева ще бъдат предоставени на Очната болница.

Общинският съвет разреши отпускането и на близо 138 000 лв. за дофинансиране на маломерни и слети паралелки в шест общински училища - ОУ "Кап. Петко войвода", СУ "Елин Пелин", ОУ "Св. Кл. Охридски" в с. Константиново, СУ "П. К. Яворов", ОУ "Иван Вазов" и СУ "Л. Каравелов".

Община Варна ще съфинансира проект за саниране на осем многофамилни жилищни сгради в града за над 1,2 млн. лв. За целта от местната хазна ще бъдат отпуснати до 62 хил. лв.

Припомняме, в края на ноември стана ясно, че от 2020 г. ще бъдат увеличени данъците на колите и върху имотните сделки в София.

ДБ се чудят къде е екологията в по-високия данък върху имотните сделки

ДБ се чудят къде е екологията в по-високия данък върху имотните сделки

Искат намаляване на имотния данък в столицата