Коев 61 делегати от Варна напуснаха днес предизборния конгрес на партия Новото време в знак на протест срещу нарушаването на демократичните принципи при издигане на кандидатите за народни представители, демонстративното незачитане на волята на районните и общински организации във Варненска област и грубото потъпкване на принципи за правото на избор и задкулисни манипулации.

Варненската организация на Новото време е най-голямата в страната, има над 1000 души членска маса, изцяло изградени регионални структури и е представена с най-много делегати на конгреса.

Скандалът бе предизвикан от издигането на кандидатурата на Красен Кралев за водач на листа в 3-ти многомандатен избирателен район.
Според Радослав Коев последвалото предложение на Изпълнителното бюро, с което за водач на листите във Варна е определен Мирослав Севлиевски, е спасителна акция на ръководството в невъзможността да се вземе решение по кандидатурата на номинирания по-рано Кралев.

Варненските кандидати са категорични, че не е възможно важните неща да се решават в конгресната зала, зад кулисите, а на представителите на регионалните структури да се гледа като на машина за правене на избори.

Зам-председателят на Варненската градска организация обяви, че за него Кралев е политически труп, след като по време на кампанията срещу тогавашния кмет на Варна Христо Кирчев през 1998-1999 година, паднал на колене и станал личен PR на издирвания днес от Интерпол Добрин Митев.

Радослав Коев обяви, че не е възможно един форум от 800 души да има яснота и да взема решение по листите, тъй като не познава хората, така че ще приеме предложението на ръководството.

Варненските делегати са дошли на форума с готови листи и са категорични, че не желаят политическият съвет или изпълнителното бюро на партията да ги пренаписва.

Според прогнозите на Коев Новото време вече е с много малки шансове да направи добри избори в морската столица.
Коев допълни, че самият той няма намерение да напуска парламентарната група и ще се стреми в оставащите дни до края на този парламент да продължава да работи за каузата.
Според него ще има хора, които ще напуснат Новото време, но това е въпрос на личен избор, а не на колективно или групово решение.



Сигурен съм, че партията ще намери изход от това напрежение, коментира Мирослав Севлиевски напускането на варненци.
Според него обаче напрежението в Новото време е като детска градина в сравнение със случващото се в някои други политически формации.

Севлиевски е категоричен, че при подреждането на листите няма нарушение на демократичните процедури, тъй като са спазени всички писани правила на Новото време.
Той изрази разочарование, че някои делегати не искат да се съобразяват с тези правила.

Прогнозите, че Новото време може да загуби изборите във Варна Севлиевски определи като емоционално.