Редица емблематични паметници в София тази сутрин осъмнаха с противогази и послания срещу сериозния проблем със замърсяването на града. Инициатор на акцията са неправителствената организация "Спаси София" и артистът Ивайло Христов.

Фигурите на Св. Патриарх Евтимий, Св. Св. Кирил и Методий, Христо и Евлоги Георгиеви, Пенчо и Петко Славейкови и Алеко Константинов бяха сред преобразените паметници, информират от неправителствената организация.

От инициативата закачиха на паметниците табели с различни послания по темата с мръсния въздух в столичния град. Някои от тях гласят: "Върви, народе обгазени", "Столичната община предупреждава: Дишането е опасно за Вашето здраве", "София - европейска столица на смога" и "Смогът покрива всичко, освен лошата политика".

От неправителствената организация са категорични, че проблемът със замърсяването на въздуха вече е достигнал критични нива. Те определят като твърде закъснели спешните мерки, които трябва да се вземат отдавна.

От НПО-то очакват кметът Йорданка Фандъкова лично да се ангажира с проблема и да предприеме действия. Ако това не се случи, от "Спаси София" са готови на ефективни протести.

Мръсният въздух владее Пловдив, Плевен, Пазарджик, София и Перник

Мръсният въздух владее Пловдив, Плевен, Пазарджик, София и Перник

Марлените маски не бива да се носят с часове, препоръчват лекари

От "Спаси София" твърдят, че столицата ни е най-мръсната в ЕС. Статистика на здравно министерство пък показвала, че само в София жертвите на мръсния въздух са над 700 годишно.

От НПО-то изтъкват, че през почивните дни измервателните станции на територията на Столичната община са отчели стойности на фини прахови частици от над 400μg/m3, при норма от 50μg/m3.

От "Спаси София" алармират, че пореден ден, поредна седмица и пореден месец дишаме опасен въздух. Те са недоволни, че никой от тези, от които се очаква реакция, не се впечатлявал.

От организацията се обърнаха към управляващите с думите, че този проблем няма да се реши със стотина метанови автобуса или 2-3 ремонтирани парка. Според представителите на НПО-то се изисква смела и безкомпромисна промяна в начина на задаване на приоритетите на управлението.

"Битката ще бъде тежка, но ако бъде спечелена, ще е за всички ни. Престанете да игнорирате проблема и да се оправдавате по медиите, едва когато някой журналист ви притисне. Отговорността за здравето на софиянци е ваша", категорични са още от "Спаси София".

От организацията настояват борбата срещу замърсения въздух да се превърне в абсолютен приоритет на Столичната община. Гражданската инициатива настоява да се промени в данъчната система, които позволяват общините да поощряват използването на икономични и незамърсяващи автомобили. Друго искане е да се преосмислят енергийните помощи към чисти фирми на отопление, вместо твърдо гориво. Трябвало да се помисли за увеличение на инвестициите в градския транспорт, а самият той да бъде безплатен в дните с пиково замърсяване. Така щяло да се противодейства на замърсяването от личните автомобили.

От "Спаси София" смятат също, че повече улици трябва да се превърнат изцяло в пешеходни. Според тях е необходимо центърът на града постепенно да се затвори. Повече качествени велоалеи, контрол на хигиената при строителните обекти и много по-често миене на улиците, включително, включително и вътрешнокварталните, както и внасяне на някакъв ред в паркирането в жилищните комплекси са други искания на организацията.