Забранено е строителството върху три дюни, разположени в защитената зона "Ахелой-Равда-Несебър". Това е окончателното решение на Върховния административен съд (ВАС), което потвърждава решението на Административния съд в Бургас.

Делото стана известно под името "Дюнигейт" и започна през 2013 година.

Тогава по протест на Окръжната прокуратура, Административният съд в града отмени решение на директора на РИОСВ-Бургас за строителството в този район. Имотът попада в границите на защитената зона "Ахелой-Равда-Несебър" за опазване на природните местообитания и дивата флора и фауна. Одобреният проект предвиждаше на мястото на дюните да има жилищни сгради и паркинг.

Окръжната прокуратура в Бургас е протестирала и друг акт, свързан със строителство в зона със специален статут. Става въпрос за разрешение на главния архитект на община Царево за изграждане на жилища в местността "Смайлов чаир". Теренът се намира в близост до защитената зона "Караагач".

От Апелативната прокуратура в Бургас днес обявиха и първо решение срещу строителството на къмпинг "Корал". Още през февруари месец Административния съд в Бургас отхвърли жалба на фирма "Ибердрола" срещу заповед на Регионалната дирекция за строителен контрол за спиране на строително разрешение.
Главният архитект на община Царево е издал документа в нарушение на законодателството, тъй като не е проведена прецизна процедура по Закона за опазване на околната среда и Закона за екологичното разнообразие.

Окончателно е решението на Върховния административен съд, което казва, че в местността „Кокала“, част от защитената зона Ахелой, Равда и Несебър, няма да се строи. Образувано е и производство срещу бивш директор на Регионалната екоинспекция в Бургас, който е извършил тежко нарушение.

Смятаме, че общественият интерес е защитен срещу реализирането на инвестиционни намерения в двете зони, обобщиха от Апелативната прокуратура в Бургас.