В 15 столични района вътрешнокварталните улици не били мити. Това стана ясно от статистиката, предоставена в отговор на питане на столичния общински съветник от левицата Милка Христова. Питането й бе обсъдено по време на заседание на Столичния общински съвет.

Пред медиите Христова заяви, че един от приоритетите на бюджета за 2017 г. е борбата с фините прахови частици, особено през летните месеци. Предвидено било в план-сметката за 2017 г. да се увеличи с 50% площта на улиците, които се мият.

Общинарите отрязаха БСП за 5 % намаляване на такса смет в София

Общинарите отрязаха БСП за 5 % намаляване на такса смет в София

Социалистите твърдят, че в София е най-скъпият боклук в Европа

Христова обясни, че предвидените в план-сметката за 2016 г. улици са три вида - такива, свързани с масовия градски транспорт, улици с обществена значимост и вътрешноквартални улици.

"Многократно беше казано, че е планирано те да се измиват по 13 пъти. Отговорът, който получих, е зашеметяващ. Статистиката е свинско със зеле. Оказа се, че в някои райони действително някъде има миене по 13 пъти, в четири района има миене на вътрешноквартални улици, но забележете има и такива райони, в които няма нито едно миене", коментира Христова.

Софиянци няма да плащат по-голяма такса за битови отпадъци догодина

Софиянци няма да плащат по-голяма такса за битови отпадъци догодина

План-сметката за 2017 г. е 172 806 700 лева

Според статистиката за районите "Младост", "Люлин" и "Овча Купел" такова миене на улиците с масовия градски транспорт липсвало изобщо, а за район "Илинден" е два пъти, докато за крайградските райони като "Панчарево", "Банкя", "Нови Искър" - миенето достигало 11 - 12 пъти.

"Бих искала да обърна внимание на вътрешнокварталните улици, които са приоритет за нас", посочи Христова. Вътрешноквартални улици в районите "Изгрев" , "Лозенец" и "Триадица" са мити от 7 до 12 пъти. А за 15 района, между които най-големите - "Младост", "Илинден", "Овча купел", "Връбница", "Нови Искър", "Панчарево", "Красно село", "Възраждане", нямало нито едно миене на нито една вътрешноквартална улица.

"Ние ще настояваме за следващата година да има ясна методика, кой как избира кои точно улици да мие", заяви Христова.