Столичният общински съвет отхвърли предложението на левицата за намаляване с 5% на таксата за отпадъци. От ГЕРБ гласуваха "въздържал се". Направеното предложение Калоян Паргов мотивира с повечето приходи, генерирани в план-сметката за тази година.

От левицата не подкрепиха приетата план-сметка за чистота на столицата през следващата година. Аргументите за това, които Паргов визира, са случващото се в сектора - оставката на ресорния заместник-кмет Мария Бояджийска, оставка на директора на Завода за отпадъци и съмненията, които се хвърляли върху целия процес на сметосъбиране и сметоизвозване.

"Това, което винаги сме казвали през последните две години е, че в България и по-точно в София е най-скъпият боклук в Европа - 90 евро на тон сметосъбиране и сметоизвозване", коментира Паргов.

Според него като цяло тази план-сметка за чистота генерира повече приходи, а те не се харчели и то за поредна година. От левицата изчисляват 14 млн. повече събрани средства. Според тях от предвидените 173 млн. лв. по план-сметката, за тази година са събрани 187 млн. лв., което означавало 14 млн. лв. повече.

Софиянци няма да плащат по-голяма такса за битови отпадъци догодина

Софиянци няма да плащат по-голяма такса за битови отпадъци догодина

План-сметката за 2017 г. е 172 806 700 лева

Милка Христова обясни, че такса смет се плаща на жилище или на разкрит производствен или административен обект, а в София през последната година се разгърнало инвестиционното строителство. В този смисъл непрекъснато се въвеждали в експлоатация нови жилища, нови производствени обекти или търговски обекти. Другият източник в приходите били така наречените недобори - събрани средства от предходни години. Христова настоя, че съгласно Закона за управление на отпадъците това са целеви средства и могат да се използват само и единствено по сметката за чистата.

"Ако се твърди, че тези пари вече са похарчени, това означавало, че те са похарчени без регламентацията на Столичния общински съвет. Ние ще искаме да знаем къде точно са похарчени", настоя тя.

Според Христова парите за 5% отстъпка в такса смет можели да бъдат прихванати именно от въпросните 14 млн. лева.

Ресорният заместник-кмет Дончо Барбалов обясни, че реално такъв излишък няма. "Много строго следим текущите приходи от такса смет да не надхвърлят текущите разходи", категоричен бе той.

По думите му дискусията се върти около събирането на задълженията за стари години, като за всяка година размерът им бил различен. "В перото приходи влизат и приходите за стари години и те гледат общите приходи спрямо разходите за план-сметката и така формират според тях някакъв излишък, който реално не съществува", каза още той.

Барбалов определи предложението като популистки подход и заяви, че план-сметката е разходно ориентирана, както и таксата, което значело, че реално ще бъде извършена 5% по-малко работа.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова също отхвърли предложението като неподходящо. Тя информира още, че така наречените недобори - събирането на стари задължения в годините, намалява.

"Тази година са събрани 40 млн. лв. стари задължения, но те намаляват постепенно. Част от тези средства са включени в разчетите за план-сметката", уточни Фандъкова.