За Пирин планина е обявена висока степен на лавинна опасност - четвъртата степен от общо пет.

По данни на Планинската спасителна служба (ПСС) най-голяма вероятност за образуването на лавини в Пирин има на височина над 2 000 метра. Лавинната опасност е по-висока по западните, северозападните, северните, североизточните и източните склонове.

Днес сутринта снежната покривка на Пирин е била с дебелина от 10 сантиметра. В планината продължава интензивно да вали сняг при слаб южен вятър.

Новата снежна покривка е с повишена влажност, което вероятно ще доведе до повишаване на натоварването на навевките, пиша от ПСС.

Снимка 402720

Източник: ПСС

Значителна степен на лавинна опасност е обявена за Рила и Стара планина. Това е третата степен за опасност от общо 5.

В Рила опасността е по-голяма в районите над 2 200 метра. И там опасността се отнася главно за склоновете, които нямат южно изложение. Обща дебелина на новата снежна покривка в Рила е около 30 сантиметра. Покривката е силно навята по северните и североизточните терени.

Образувала се е мека снежна дъска, която е слабо свързана със старата снежна покривка. Снеговалежите в Рила са с променлива интензивност.
По стръмните участъци на Маркуджик 3 е много вероятно да бъде предизвикана лавина дори от един скиор. Съобразявайте се с нестабилната нова снежна покривка, алармират планинските спасители.

В Стана планина лавинната опасност е главно в районите над 1 500 метра надморска височина. Възможни са лавини по северните, североизточните, източните, югоизточните и южните склонове. Снежната покривка там е силно навята по подветрените стръмни участъци.

Четвърта степен на лавинна опасност

Четвърта степен на лавинна опасност

Предупреждение от ПСС

Във Витоша лавинната опасност е средна - втората от общо 5 степени. Дебелината на снежната покривка е около 20 сантиметра. Новият сняг е с повишена влажност, сравнително равномерно разпределен в района на Алеко.

В района на Резньовете обаче снежната покривка е неравномерно разпределена поради силния южен вятър. Там опасността от лавини е по-голяма, към значителна.

Близо 2 метра е натрупаният сняг на връх Снежанка в Пампорово, информират още от ПСС, цитирано от "24 часа".
Условията за ски в курорта са добри, функционират 13 писти.
Обилен сняг вали и днес в ски зоната Пампорово - Мечи чал.