Планински спасители от Благоевград и София днес ще се опитат да продължат издирването на 34-годишния сноубордист, който изчезна в неделя над ски зона "Картала". Те ще влязат в района на лавината, съобщи БНР.

Условията в планината и към момента крият висока опасност и риск за живота на спасителите. Това е причината да няма сигурност за подновяване на спасителната акция.

В Рила изчезна 34-годишен скиор, издирват го

В Рила изчезна 34-годишен скиор, издирват го

Опасността от лавини е изключително висока...

"Ще направим лавинен профил да преценим доколко е възможно да се влезе в този улей, защото условията се влошават доста. Вчера е паднал нов 25 см сняг, който от вятъра е натрупан на още по-големи преспи", каза Георги Ботев, началник на отряда на планинските спасители в Благоевград.

Припомняме, вчера и рано сутринта нямаше яснота дали ще се поднови спасителната акция.

Периметърът от падналата лавина, в който е локализиран телефонът на фрирайдъра, също е много голям обясни Ботев.

Периметърът е 80 до 100 на 100 метра. Днес е последната възможност да се провери този участък, защото след затоплянето, което предстои в събота, вече става абсолютно невъзможно да се влезе там. Рискът става над 90% за влизащите в този район, уточни спасителят.

Ако и днес издирването не даде резултат Ботев обясни, че може би чак след 2-3 седмици ще има възможност да се влезе там. След затоплянето има опасност за всеки, който влиза в този периметър.