Възпоменателна молитва в памет на загиналите по пътищата ще бъде отслужена в габровския храм "Успение Богородично". Поводът е Международния ден за възпоменание на жертвите на пътно-транспортни произшествия, информира Дарик радио.

На възпоменанието ще присъстват служители на Областна дирекция "Полиция", Областна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" и медици от центъра за спешна медицинска помощ, като представители на службите, които посещават първи тежките пътно-транспортни произшествия. Поканени са и всички габровци.

Международният ден за възпоменание на жертвите на катастрофи е честван за първи път през 1993 г. в Обединеното Кралство, а през 2005 г. с резолюция на Генералната асамблея на ООН, за Световен ден на възпоменание за жертвите на пътно-транспортни произшествия е предложена третата неделя на месец ноември.

Правителството на Република България, с решение на МС № 603 от 11.08.2006 г., обявява 19-ти ноември за Ден на възпоменанието за жертвите на пътно-транспортни произшествия и в нашата страна.