Актьори от школата за старобългарски бойни изкуства "Богатир" от Стара Загора пресъздадоха историческата битка между българи и византийци, проведена край древната крепост Русокастро през 1332 г.

Възстановката на победоносните сражения се организира по повод археологическите разкопки на крепостта. Археолози прогнозират, че те ще продължат повече от 50 години, а откритията ще се окажат най-голямото историческо събитие за Бургаския регион.

Точно преди 674 години край крепостта Русокастро, цар Иван Александър разгромява византийския император Андроний. Това е последната победоносна битка на българската войска над Византия, преди България да падне под турско робство.

Дълги години липсвали данни за произхода на крепостта, която играела значителна роля в отбранителната военна тактика на страната ни, разказаха историци. След старта на разкопките, археолозите откриха доказателства, че крепостта е българска и може да се окаже най-древното селище, датиращо още от времето на траките.

Местните хора се надяват, че откритията ще дадат възможност за развитието на региона като туристически и културно-исторически център, съобщи БНТ.