Напрежение се породи в Клисура заради възстановката на боевете от Априлското въстание, съобщава БНТ.

Днес отбелязваме 145 години от паметното събитие.

За първи път от години обаче празникът в града не започна с възстановка на боевете. По тази причина много хора, дошли специално по този повод, си тръгнаха.

Оказва се, че от местната служба КОС не са позволили да се използват оръжия във възстановката на участници, които не са предоставили необходимите документи, съгласно новите промени в Закона.

Патриотична организация притеснена, че им отнемат пушките за възстановки

Патриотична организация притеснена, че им отнемат пушките за възстановки

Според любителите на възстановките това е поръчково

След възникналото напрежение повечето участници останаха разочаровани и си тръгнаха.

Все пак около 12.00 часа беше разрешено възстановката да се проведе.

В двора на Старата църква, откъдето е било предизвестено началото на Априлското въстание, беше осветено ново знаме, което е реплика на автентичното от 1826 г. Свещеник благослови участниците, след което те се качиха пеша до местността Зли дол. Там ще обиколят по позициите на въстанието.

Официален гост на Клисура е вицепрезидентът Илияна Йотова.

Тя благодари на клисурци за това, че пазят българската памет, че възпитават младите българи да знаят героичната българска история и да растат с изконните български добродетели. "Тези добродетели не са отживелица, защото както апостоли и народ жадуваха свободна, независима и модерна България, така и днес българският народ се пробуди, пребори апатията и нихилизма, повярва в силата на своя глас - най-важният глас, който решава бъднините", изтъкна вицепрезидентът.

По нейни думи битката днес е за справедливост и равноправие, за свободата на духа и на мисълта, за свободата да избираш бъдещето си, да градиш държава с правила и законност и да пазиш нейната чест