Надвишение на концентрацията на нитрати e констатирано в питейната вода в ловешкото село Дойренци. Това съобщи община Ловеч, позовавайки се на ВиК АД - Ловеч.

От там предупреждават, че водата е опасна за деца до 3 години и от днес влиза в сила забрана за консумацията й. За възрастното население забраната е препоръчителна.

Надвишението е констатирано след извършено пробонабиране и анализ на питейната вода от водопроводната мрежа на с. Дойренци. Съдържанието на нитратите е 75,8 мг/л при максимална стойност от 50 мг/л.

Все още се търсят причините за увеличението на нитратите в подаваната към селото вода, като се извършват мероприятия за снижение на наднормената стойност. При трайно подобрение на качеството на питейната вода по показателя нитрати ще бъде оповестено прекратяване на ограничението за консумация на вода от мрежата на селото.

От 25 октомври пък се въвежда режим на водоподаване в селата Умаревци и Йолгав. То ще бъде осигурено от 07.00 часа до 20.00 часа. Въвеждат се обичайните ограничения във водоползването за питейно-битови нужди, забраната за ползване па питейна вода за поливане на зелени площи, миене на балкони, улици и моторни превозни средства.

Повече от месец Ловешко се бори с недостига на вода, поради което в града и в 11 села в общината е въведен воден режим. Вчера стана ясно, че той става още по-тежък за град Ловеч, като водоподаването ще бъде прекъсвано два пъти в денонощието- от 10 ч. до 16 ч., както и от 23.00 до 06.00 ч. Нововъведение има и за село Прелом, където водоснабдяване ще бъде осигурено от 8.00 часа до 19.00 часа през два дни. Режимът влиза в сила от 25 октомври.

Селата на воден режим са Дренов, Къкрина, Деветаки, Александрово, Пресяка, Малиново, Брестово, Смочан, Прелом, Йоглав и Умаревци. Режимът е поради продължителното засушаване и силното намаляване на дебита на водоснабдителна група "Черни Осъм" и водоизточниците за Ловеч.

Още по-тежък воден режим въвеждат в Ловеч

Още по-тежък воден режим въвеждат в Ловеч

Водоподаването ще бъде прекъсвано отново два пъти в денонощието