Ветеринарните лекари предупреждават, че нова вълна от бруцелоза може да се активира в Рила.

Преди всичко опасенията им са свързани с родилния период, който предстои за овцете, но който може да се окаже изключително опасен всъщност за хората.

Специалистите от БАБХ в Кюстендил продължават  работа на терен в основните огнища, където бе  констатирано заболяването.

Бруцелозата е такова заболяване, че в периода около агнилната кампания, когато животните тръгнат да раждат, заболяването се активира. Според ветеринарите има сериозна опасност стопаните да не спазват личната хигиена и да не използват защитни предпазни средства точно тогава.

Стопаните не трябва да пипат с голи ръце, помагайки в периода на раждането. Не трябва да бъдат пипани плаценти, не трябва да бъдат пипани околоплодни води.

Второ, в никакъв случай не трябва да се дават плацентите да бъдат изядени от кучетата.
Трябва да се обособи място, където тези плаценти да се изхвърлят. Най-добре е да се изкопае яма в земята, да се дезинфекцират с хлорна вар или хидратна вар.

Също важно е при най малкото съмнение, когато абортират в едно стадо повече от три процента, незабавно да се потърси специализирана ветеринарно-медицинска помощ.

Според ветеринарите е абсолютно необходима разяснителна кампания сред животновъдите.

35 човека от района на Рила са болни от бруцелоза, като трима от тях са ветеринарни лекари.