От "Витоша ски" АД от четири години чакат да им бъде възложено да изготвят специализиран подробен устройствен план (СПУП) за подмяната на кабинковата въжена линия "Княжево-Копитото", като са поискали това през 2020 г. от главния архитект на Столична община. Това се казва в позиция на дружеството във връзка с критиките за състоянието на съоръжението.

От "Витоша ски" са разочаровани от поредните упреци по отношение на проблема. "Още по-голямо учудване будят отправени към нас закани, че трябва да ни "направят по-сговорчиви" - реторика, каквато смятаме, че е недопустима за демократична и правова държава", се казва още в позицията.

От дружеството обясняват, че Княжевският лифт е спрян от експлоатация през 1993 г. като опасен, много преди то да придобие "Въжени линии" ЕАД. Допълват, че през периода от 1993 до 2007 г. лифтът е окончателно разграбен и е невъзможно да бъде възстановен. От "Витоша ски" посочват също, че освен това съоръжението е изградено по стара технология, неприложима към съвременните технически изисквания.

Строежи, реститути и стар план за управление пречат на „Витоша ски“

Строежи, реститути и стар план за управление пречат на „Витоша ски“

Следва държавата да осигури нормативна среда, която напълно позволява модернизацията

През годините фирмата била подлагани на няколко еднотипни и безпочвени критики и некоректни действия от страна на институциите. Последното - издаването на заповеди за ремонт на двете станции на лифта. "Съдът отметни тези две заповеди с мотива, че така не се стига до изпълнение на целта на закона да работи съоръжението, а единствено и само да ни навреди", отбелязват от "Витоша ски".

След това фирмата поела инициатива да разработи възможен вариант за цялостна подмяна на лифта с нова и модерна кабинкова въжена линия. За целта със заявление вх. № САГ20-ГРОО-345 от 17 февруари 2020 г. поискали от главния архитект на Столична община да им възложи да изработят специализиран подробен устройствен план за съоръжението, тъй като се налага да бъдат изградени два нови стълба на различни от съществуващите места. "Това се налага от факта, че за да може да функционира и да е безопасно съоръжението, то трябва да бъде свалено в ниската част между дърветата, за да се избегне опасното действие на силните ветрове", обясняват от дружеството. Въпреки размяната на кореспонденция по въпроса обаче повече от четири години не получили отговор.

Главчев възложи на ДАНС да провери казуса със Симеоновския лифт

Главчев възложи на ДАНС да провери казуса със Симеоновския лифт

Каква е екологичната и транспортната сигурност на региона?

От "Витоша ски" посочват още, че паралелно Столичният общински съвет (СОС) е приел решение да възложи на външна фирма анализ и да предложи възможности за подмяна на съоръжението, като затова е отпусната сумата от 50 000 лв. Външната фирма стигнала до извода на "Витоша ски" - че въжената линия не може да бъде ремонтирана, а трябва да бъде подменена. Освен това било предложено и неприемливо техническо решение - да се запазят високите стълбове, което правило съоръжението уязвимо при силен вятър. Въпреки експертизата последвала нова заповед от главния архитект на София да бъде извършен ремонт на лифта. Заповедта била обжалвана и отменена от съда на две инстанции като незаконосъобразна с мотива, че в случая не се касае за ремонт, а за изграждане на ново съоръжение.

Терзиев и Бонев с план как да възстановят лифтовете на Витоша

Терзиев и Бонев с план как да възстановят лифтовете на Витоша

Кметът е готов да нареди демонтиране на старите съоръжения, за да изгради общината нови

От "Витоша ски" призовават институциите на Столична община да им възложат изработването на специализирания подробен устройствен план след повече от четири години чакане. "Тогава на практика ще видим, дали тезата ни за Закона за горите е вярна или не. Ако Столична община счита, че не следва да ни го възложим нека ни откаже за да можем да се обърнем към съда и да проверим дали този отказ е законосъобразен или не", се заявява в позицията.

От дружеството посочват още, че с цел обществото да бъде напълно информирано за казуса, ще качат на сайта си цялата документация по въпроса.

ГЕРБ се притесни, че коли ще задръстят Витоша след спирането на Симеоновския лифт

ГЕРБ се притесни, че коли ще задръстят Витоша след спирането на Симеоновския лифт

"Задръстихте булевард "Витоша", но не задръствайте планината Витоша"