Столичният общински съвет ще заседава извънредно заради две наболели теми от последните дни - реорганизацията на движението в центъра на София и спирането на Симеоновския лифт на Витоша. Това предаде БиТиВи.

Заседанието ще се проведе на 23 май.

Общинският съветник от ПП-ДБ-СС Борис Бонев заяви, че групата му настоява на извънредното заседание в СОС да присъстват бившите градоначалници Йорданка Фандъков и Бойко Борисов, при които се е подписал приватизационният договор за Симеоновския лифт.

По думите му мотивите в договорите, довели до приватизацията на съоръжението трябва да бъдат изяснени, така че Фандъкова и Борисов да понесат отговорност.

Правени са опити за симулиране на дейност за Княжеския лифт със заповеди със спорно съдържание, които съдът е отменял. За този лифт сме готови да стигнем и до премахване на съоръженията като опасни. "Витоша ски" е собственик на съоръженията, а не на земята под тях. Това е крайната мярка, която може да накара собственикът да се задейства и да възстанови и трите лифта, изтъкна Бонев.

По отношение на Драгалевския лифт има изготвен проект за възстановяването му. Там обаче има казус, свързан със съгласуването с МОСВ и МЗХ, поясни Бонев.

От "Витоша ски" обещаха да излязат с позиция по казуса с лифтовете и по-късно през деня това се случи. От дружеството настояха държавата да осигури условия за модернизация на лифта.

Строежи, реститути и стар план за управление пречат на „Витоша ски“

Строежи, реститути и стар план за управление пречат на „Витоша ски“

Следва държавата да осигури нормативна среда, която напълно позволява модернизацията

По отношение не реорганизацията на движението в района около НДК той заяви, че Столична община днес ще внесе жалбата си срещу съдебното решение, спиращо промените. Общинският съветник добави, че спирането на проекта пречи той да бъде реализиран до край.

Притеснителна е интерпретацията на съда по отношение на това кое е законно и кое не. Твърди се, че реорганизацията на движението не се извършва въз основа на закон или административен акт, което е категорично невярно, отбеляза Борис Бонев. По думите му съдът не връща страра организация на движението и не обявява новата за незаконна.

Терзиев и Бонев с план как да възстановят лифтовете на Витоша

Терзиев и Бонев с план как да възстановят лифтовете на Витоша

Кметът е готов да нареди демонтиране на старите съоръжения, за да изгради общината нови