"Витоша ски" ще оспори пред съда експертизата от Столичния общински съвет (СОС) за Княжевския лифт. Това се казва в съобщение от компанията.

От дружеството заявяват, че искат да реконструират всички съоръжения на Витоша с нови, модерни и безопасни, но са категорични, че не приемат възложената експертиза за ремонта на Княжевския лифт.

Дипломатично от дружеството пишат, че парите на общината за експертиза могат да бъдат използвани за детски градини или детски площадки.

"Витоша ски" подкрепя подмяната на лифтовете, но не и процедурните хватки

"Витоша ски" подкрепя подмяната на лифтовете, но не и процедурните хватки

Дружеството е против харченето на общински пари за обект, който е частна собственост

От "Въжени линии" ЕАД са внесли заявление на 17 февруари 2020 г. с искане за разработване на подробен устройствен план за подмяна на Княжевския лифт, по което няма произнасяне от страна на Главния архитект на Столична община арх. Здравко Здравков.

"Какво ще стане ако един от предложените от нас два варианта или и двата са допустими? Безпричинно ще се изхарчи обществен ресурс. Второ, ние сме възложили разработването на варианти на двата световни лидери на пазара на въжени линии - "Допеймайер" и "Лайтнер". Кой от тях разполага с по-голяма експертиза? И трето, за да се извърши реконструкция следва да бъдат спазени всички европейки изисквания за безопасност, на които съоръжения на по 50-70 години няма как да отговорят. Затова ще поискаме компетентният български съд да отмени това незаконосъобразно решение", пишат от дружеството, което управлява Княжевския лифт.

В писмото им се препоръчва забавянето да не се приписва на тях. "Ако Столична община действително иска да реконструираме Княжевския лифт, да бъде така добра да се произнесе по внесеното искане".

Общинари предупреждават, че новият устройствен план е подарък за "Витоша ски"

Общинари предупреждават, че новият устройствен план е подарък за "Витоша ски"

На Витоша има компания, контролирана от офшорна компания, смята юрист

Според компанията ново обследване ще е загуба на пари и време, но и технологично е безсмислено. Те обясняват, че сегашните стълбове са хванати с двуметрови анкерни болтове, които са в конструкцията заедно с арматурата и е излят бетон. За да се смени стълб трябва да се разбие фундаментът, да се излее нов, в който да се сложат болтовете, с които да се захванат пилоните на лифта. За да стане това трябва да се издаде строително разрешение. Според действащия план за управление на Парк Витоша това е забранено.

"Витоша ски" е собственост на италианеца Ерик Гумерер, който е изпълнителен директор на световния лидер в производството на оръдия за изкуствен сняг "ТехноАлпин" (TechnoAlpin). Бизнесът с изкуствен или програмиран сняг, както е техническото му наименование, надхвърля 300 млн. евро. Само "ТехноАлпин" печели над 100 млн. евро годишно от снежното си производство.