Новият план за управление на природен парк "Витоша" се подготвя специално за "Витоша ски" АД и тяхната зона. Няма да подкрепим такъв план за управление, който предвижда ново строителство.
Това заяви Марта Георгиева - общински съветник от ДСБ, по време на дискусия на тема: "Да върнем Витоша на гражданите". Дискусията се организира от ПП "Движение Да България", ДСБ, ПП "Зелените", ПП "ДЕОС".

Марта Георгиева заяви, че в качеството си на общински съветник ще настоява новият план за управление да не предвижда строителство по модела на план за управление на Природен парк "Пирин", а ако има разширение на съществуващите съоръжения, те да са конкретно разписани.

Фандъкова: Планът за Витоша да се приеме час по-скоро

Фандъкова: Планът за Витоша да се приеме час по-скоро

Големият дебат е за реконструкция и нови лифтови съоръжения

"Няма да дадем Витоша - ще си я вземем обратно", категорична бе Георгиева.

По думите й е пределно ясно кой блокира развитието на Витоша и визира бездействието от страна на Столична община и Столичен общински съвет. Георгиева посочи, че "Витоша ски" е един недобросъвестен собственик на съоръжения.

Тя коментира още, че това е дружество, чиито предмет на дейност, очевидно не е превоз на пътници със ски влекове и съоръжения, както е записано в приватизационния му договор, а "рекет" и "изнудване на цялата общност, от които е отнело планината".

Според Марта Георгиева дружеството категорично е доказало през годините, че не могат да стопанисват предоставените им съоръжения, те са оставени и са опасни за туристите.

Нено Димов оттегли заповед за изключване на 10 дка от ПП "Витоша"

Нено Димов оттегли заповед за изключване на 10 дка от ПП "Витоша"

Основание за оттеглянето на заповедта е постъпила жалба до Върховния административен съд от сдружение "Коалиция Природа България"

"Истинският виновник са Столична община (СО) и Столичният общински съвет (СОС), които 10 години не успяха да предприемат никакви правни действия, за да накарат тези няколко съоръжения да функционират", коментира Георгиева.

Още повече Столична община през годините орязва и градския транспорт до природния парк, допуска приватизирането дори на обръщалото за автобусите.

"За мен е абсурдно политическа сила, която от 2007 г. държи цялата местна власт, а от 2009 г. и цялата държавна власт да твърди, че е импотентна и не може да се оправи с един договор и един недобросъвестен собственик", категорична бе Георгиева.

Марта Георгиева бе категорична, че общината и специално кметът има задължението да разпореди ремонтирането и дори премахването на тези опасни съоръжения.

Тенесистката Мануела Малеева, която подкрепя каузата, посочи, че политизирането на въпроса за Витоша, е единственият начин планината да бъде върната на гражданите.

Елен Герджиков иска актуален план за управление на Витоша

Елен Герджиков иска актуален план за управление на Витоша

Който е против актуализацията, защитава олигархичния модел

По искане на ДСБ преди две години в Столична община е била създадена специализирана комисия по въпросите за управлението на парк "Витоша". Комисията заседава за първи път тази седмица след година и половина от създаването й. Конкретни решения, визирани от комисията, са пускането на автобус 66 по-начесто. Било е взето решение комисията да прегледа състоянието на съоръженията и на сградите, които са в планината.

Юристът Любомир Костадинов посочи, че от 2006 г. "Витоша Ски" - АД получава всички съоръжения в ски център Алеко. "На Витоша няма концесии - има един собственик, който е приватизирал железа", коментира той. Костадинов настоя за разкриването на договорите за приватизация на съоръженията. По думите му, освен на ски писта "Лалето" ски се карат в една огромна зона от 200 хектара стига да има достатъчно сняг.

ПП "Витоша" е най-старият парк на Балканите. Според него в новия план за управление на Витоша има твърде витиевата и обща забрана за строителство. Показателно за бездействието на общината е фактът, че тя не е организирала нито една дискусия по темата.

Лифтът на Витоша не работи заради застудяването

Лифтът на Витоша не работи заради застудяването

Въжето на кабинковия лифт е сериозно обледено

По думите му на "Витоша" има един огромен проблем - там съществува компания, контролирана от офшорна компания, която притежава съоръжения, които са опасни, които трябва да бъдат отстранени незабавно.

ПП "Да България" настоява да бъде ревизиран или разтрогнат приватизационния договор с дружеството, така че да осигурят функциониращи лифтови съоръжения. Да се започне публична дискусия за цялостно развитие на туризма. От "Да България" организират и подписка в подкрепа на исканията.