"Витоша ски" се съгласи с критиките на ДСБ и Зелените за туризма във Витоша.

Това стана ясно по повод на дадената днес пресконференция от общински съветници на ДСБ и Зелените в Столичен общински съвет. "Витоша ски" изразява радост от факта, че след 10-годишни разговори с тези две партии имат обща визия за туризма във Витоша.

Витоша да се върне на гражданите, настояват опозиционни партии

Витоша да се върне на гражданите, настояват опозиционни партии

Организират подписка и публична платформа за дискусия

Марта Георгиева от ДСБ поиска "цялостен план за развитието на ски и други спортове, проучване на възможностите за нови писти и връзка между съществуващите без излишна сеч и премахване на морени".

От своя страна "Витоша ски" от десет години предлага идентични стъпки за развитието на туризма в парк Витоша. Планът включвал всичко, описано от съветник Георгиева.

Липсата на реализация на проекта е заради това, че той беше блокиран в съда от зелени неправителствени организации.

От "Витоша Ски" смятат, че последвалите изменения в Закона за горите де факто забранили всяко ново развитие на туризма в парка. В официалната позиция на дружеството пише, че те многократно са призовавали законодателната, изпълнителната и местната власт да изчистят нормативната рамка като приемат добрите европейски практики за изграждане на спортни съоръжения. Към този момент обаче ситуацията не била променена.

СДС настоя властта да вземе мерки за подобряване на достъпа до Витоша

СДС настоя властта да вземе мерки за подобряване на достъпа до Витоша

Има много нерешени проблеми и в природен парк "Витоша"

"И днес препотвърждаваме готовността си да приемем всяка юридически валидна идея и да развием планинската инфраструктура в рамките на закона", са записали в официалното си писмо от дружеството.

От "Витоша Ски" изтъкват, че многократно и в редица срещи на работната група в столичен общински съвет са излагали становището си. Те са готови да изслушат съветник Георгиева, ако впоследствие тя има нови идеи. "Заедно да работим за превръщането на парк Витоша в европейско място за отдих и спорт с модерна инфраструктура", искат от дружеството.