"Създадохме работна група специална, по-скоро временна комисия към СОС по въпросите на Витоша. Направихме поредица от заседания, на които изслушахме всички страни, имащи отношение към този въпрос", обясни по време на пресконференция председателят на СОС Елен Герджиков. Той допълни, че констатациите, до които са стигнали са тези, които всички знаят.

"Най-важното нещо, за да се гарантира достъпа до планината е да се приеме актуализацията на плана на управление на парк Витоша", категоричен е Елен Герджиков. 

"Витоша ски" се съгласи с критиките на ДСБ и Зелените

"Витоша ски" се съгласи с критиките на ДСБ и Зелените

Проектът на дружеството не бил реализиран заради зелени НПО

По думите му борбата срещу актуализацията на плана за управление е защита на сегашния статут. Към момента, ако не се приеме актуализация, собственикът на тези съоръжения е бетониран и не може да влезе друг инвеститор.

"По този начин реално се защитават интересите на олигархичния модел, срещу който, на думи, се борят колегите". Елен Герджиков обясни, че актуализираният план за управление, които са разглеждали в работната група и за който настояват да бъде приет, не предвижда абсолютно никакво застрояване на планината.

Витоша да се върне на гражданите, настояват опозиционни партии

Витоша да се върне на гражданите, настояват опозиционни партии

Организират подписка и публична платформа за дискусия

Това било известно на всички експерти и на всички, които са се запознали с плана. Веднъж след като актуализираният план бъде приет, след това започват да се процедират подробните и специализирани устройствени планове, допълва председателят на СОС.

Това е възможността ние да гарантираме интереса на софиянци - подмяната, модернизация на съоръжения, заяви общинарят.

Той обясни, че след като се приемат тези специализирани устройствени планове, може да се разгледа всяко едно инвестиционно предложение. Това можело да са хора, които наистина искат да инвестират в спортни инфраструктури, в екологичен достъп до планината.

Свикват общинската комисия за Витоша заради лифтовете

Свикват общинската комисия за Витоша заради лифтовете

Анализират състоянието на всички хижи в планината, искат лифтовете да са общински

"Много е важно да се каже, че не се предвиждат абсолютно никакви строителства при тази актуализация. Този план е възприел политиката на стария за недопускане на разширяването на съществуващата леглова база. За забрана за ново строителство на хотели и хижи. Това е записано императивно. Ако някой ви каже, че се променя плана, за да се строят хотели и хижи, той просто ви лъже", отсече председателят на СОС.