От "Витоша ски" обявиха, че подкрепят желанието на кмета на София Йорданка Фандъкова да се възстанови работата на Княжевския и Драгалевския лифт, съобщава от "24 часа".

Собственикът на съоръженията на Витоша обаче заяви, че е категорично против използването на "процедурни хватки", за да се отлага подмяната на Княжевския лифт.

По негови думи от 17 февруари тази година преписката, внесена от "Витоша ски" и разработена от световните лидери за производство на въжени съоръжения "Допелмайер" и "Лайтнер", е при главния архитект на Столичната община Здравко Здравков. Вече пети месец обаче нямало произнасяне по нея, а по закон това трябва да стане в едномесечен срок.

От "Витоша ски" настояват, ако арх. Здравков счита, че внесеното предложение не може да се реализира, да го откаже със съответните аргументи и да издаде заповед. По този начин щяло да стане ясно какви ще са следващите процедурни стъпки.

Освен това от "Витоша ски" изразяват несъгласие с харченето на общински пари за обект, който е частна собственост, тъй като според тях така излизало, че Столичната община за своя сметка подпомага дейността на дружеството.

Фандъкова иска техническа експертиза за възстановяването на Княжевския лифт

Фандъкова иска техническа експертиза за възстановяването на Княжевския лифт

Кметът напомня, че от години се водят съдебни дела с "Витоша ски"

"Не сме запознати коя е голямата международна компания, която е ангажирана да съветва общината, но тя трябва да опровергае световните лидери в областта на строителството на лифтови съоръжения. Това означава ли, че нейното заключение ще предопредели избора на производител на съоръжението, което е частна собственост, и дали ще наруши европейските изисквания за безопасност на строителството на такива лифтове?", пише в официалното становище на дружеството.

От "Витоша ски" смятат, че е твърде рано да се харчат общински пари без решение по процедурата, която е в ход, и издадено становище от арх. Здравков и без да е ясно дали подмяната на лифтовете въобще е възможна по сега действащото законодателство. Според тях това е недопустима намеса в собствеността и правомощията на дружеството.

Припомняме, по-рано днес стана ясно, че столичният кмет иска независима техническа експертиза за възстановяването на Княжевския лифт.