Изпълнителният директор на Центъра за градска мобилност Христиан Петров заяви пред БНТ, че се наблюдава 45% спад на издадените глоби за нередовни пътници в столичния градски транспорт. Петров предполага, че голяма част от хората решили да си купят абонаментни карти.

По думите на Петров до 3 години се предвижда в столицата да има работеща електронна система за таксуване - електронна тикет система. Според него това ще помогне на първо място на потребителите, който ще могат по-лесно да следят натовареността на транспорта. При въвеждането на новата тикет система няма да има промяна в цените на предлаганите услуги, обясни Петров.

Все пак новата система нямало да реши всички проблеми на Центъра за градска мобилност. Според Петров тя ще дава по-точни данни за това къде и по какъв начин хората се предвижват "гратис" в градския транспорт.

Предвидено е и в превозните средства да бъдат поставени броячи на пътниците, които да показват колко са пътуващите с градския транспорт и колко от тях се валидират при използване на услугата. Ще се изпращат контрольори към районите, където най-често има разминавания между броя на посетителите и тези, платили за услугата.