Над 4200 деца в риск от София ще бъдат включени в различни социални дейности. Това съобщи кметът Йорданка Фандъкова, след като със социалната министърка Зорница Русинова подписаха договор по проект за интегрирани социални услуги за деца и семейства по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“.

Фандъкова обясни, че децата е бъдат насочвани от дирекции „Социално подпомагане” в три центъра на територията на София.

В центъра за настаняване от семеен тип в ж.к. „Надежда 1”, където бе подписан договорът, в момента са настанени 11 деца, съобщават от Столична община. Центърът е разкрит от общината с помощта на европейско финансиране. Всички деца в него посещават масови училища.

Подписаният договор е за комплекс с общ бюджет от 1,75 млн. лева.

Йорданка Фандъкова отбеляза, че общината има устойчива политика за осигуряване на различни услуги за деца и семейства. Разкрити са над 70 социални услуги за деца и възрастни. Закрити са всички домове от стар тип и децата са изведени от институции.

Грижа, близка до семейната среда, се осигурява чрез 13 центъра за настаняване от семеен тип, 2 преходни жилища и защитено жилище.

В екипите, които предоставят комплексните услуги, ще има специалисти като кинезитерапевти, рехабилитатори, логопеди, педиатри, психолози, юристи, акушерки, социални работници. Предвидено е и създаването на мобилни екипи, който ще работят на терен със семействата в нужда. 

От Столична община поясняват, че проектът цели да се предотврати изоставянето на деца с увреждания и да се изградят специални умения у родителите за отглеждане на децата със специални нужни. За децата с увреждания ще бъде оказвана и индивидуална педагогическа подкрепа. Целта е успешна интеграция в първи клас в масовото училище.

Предвижда се и подкрепа на бъдещи родители и родители на деца от уязвими групи, които не полагат адекватни грижи за децата си и ги излагат на риск. 

От своя страна социалният министър Зорница Русинова обяви, че в рамките на две години ще бъдат подкрепени около 60 общини за предоставянето на по-добра социална услуга и съчетаването й със здравна и образователна услуга.

Целенасочено щели да се развиват инвестициите в ранно детско развитие с комплексен характер - здравна, образователна и социална услуга. Това е един от механизмите, който води до превенция от изоставяне, подпомагане на младите семейства, а впоследствие и задържане на децата в училище, смята Русинова.

Тя посочи, че се работи по следващия етап от деинституционализацията. Целта е да се гарантират по-добри условия на децата, да се чувстват близо до семейна среда.