До края на 2021 година българският участък Сливница - Драгоман - сръбска граница ще бъде успешно приключен. Това увери транспортният министър Росен Желязков днес по време на визитата си в Сърбия, където инспектира със сръбския си колега строителството на магистралата от Ниш до българската граница.

"Много скоро ще се похвалим с напълно изграден Коридор 10, от Черно море до Великобритания, без светофари и без затруднения. Ще остане само въпросът с преминаването на границите, но се надявам, че в най-скоро време със стремежа на Република Сърбия да стане пълноправен член на ЕС и нашия стремеж да влезем в Шенгенското пространство ще намалят административните пречки, ще се подобри свързаността, което ще доведе до по-доброто развитие и благоденствие на нашите народи", отбеляза Желязков.

По думите му между двете държави нямало нерешени въпроси както по отношение на транспортните операции, така и при реализирането на инфраструктурните проекти.

"Информирахме нашите сръбски колеги за процеса на изграждане на жп трасето от София до сръбската граница, като трасето е разделено на два участъка - от Волуяк до Драгоман и от Драгоман до границата. Първият участък ще бъде завършен в този програмен период. От Драгоман до сръбска граница ще бъде планиран за следващия програмен период от 2021 година със средства по оперативна програма, Механизъм за свързана Европа и Кохезионния фонд за регионално развитие. По наши разчети от София до сръбска граница, със сложното инфраструктурно съоръжение, което е от Драгоман до границата, трябва да сме готови до 2025 година. Надяваме се, че ще се движим паралелно с колегите от Сърбия, за да може влаковете от София към Европа да пътуват с необходимата проектна скорост, която в нашия участък ще бъде 160 км/ч", каза още министърът.

От своя страна вицепремиерът и министър на строителството, транспорта и инфраструктурата на Сърбия Зорана Михайлович заявила, че с реализирането на тези проекти ще бъдат намалени задръстванията на границата.

"Радваме се, че и България строи магистрала и че пътуването за туристите ще стане много по-лесно. Разговаряхме и за железопътните връзки, като се надявам отсечката в Сърбия да е готова до 2024 година", каза още Зорана Михайлович.