Европейската комисия е одобрила Програмата за трансгранично сътрудничество между България и Република Северна Македония 2021-2027. Над 31 млн. евро ще бъдат инвестирани в областите Благоевград и Кюстендил у нас и в Североизточен, Източен и Югоизточен планов регион в РСМ през следващите 7 години, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Над 15,5 млн. евро от бюджета на програмата са предвидени за проекти за интегрирано териториално развитие, насочени към специфичните нужди на региона. Ще бъдат финансирани дейности по разработване на цялостни, интегрирани и устойчиви туристически продукти, увеличаване на производствения капацитет на малки и средни предприятия и разширяване на тяхната икономическа активност към нови пазари и продукти.

Земеделският ни министър дава акъл на РСМ за влизането в ЕС

Земеделският ни министър дава акъл на РСМ за влизането в ЕС

Явор Гечев обсъди с колегата си Люпчо Николовски възможностите за общи проекти

Ще бъде финансирано изграждането на ГКПП "Струмяни - Берово" и свързаната с това инфраструктура с цел подобряване на регионалната свързаност и стимулиране на икономическия растеж в трансграничния регион. Проектът ще се изпълнява от областната администрация в Благоевград и Управление "Митници" на Република Северна Македония.

5,2 млн. евро ще бъдат вложени в изграждане на зелени площи в градските и крайградските райони, развитие на естествени зелени градски зони и зелени площи за управление на водите. Средствата са предвидени в приоритет "По-зелен трансграничен регион" на програмата.

Над 34 млн. евро ще бъдат инвестирани в областите Бургас, Ямбол, Хасково, Одрин и Къркларели до 2027 г.

Над 34 млн. евро ще бъдат инвестирани в областите Бургас, Ямбол, Хасково, Одрин и Къркларели до 2027 г.

ЕК одобри Програмата за трансгранично сътрудничество между България и Турция за периода 2021-2027 г.