Екип на Военномедицинска академия извърши чернодробна трансплантация в навечерието на 1 декември.

Донорът и реципиентът са мъже, съответно на 49 и 51 години. В момента пациентът е в добро общо състояние, контактен и адекватен, коментира доц. Васил Михайлов, ръководител на екипа.

По-рано на 30.11.2023 г. бе реализирана донорска ситуация в УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов", като експлантацията бе направена от ВМА.

Ръководството на ВМА изказва своята изключителна благодарност към близките на донорите, които въпреки трудния за тях момент, са разрешили експлантацията на органите.

От началото на годината във Военномедицинска академия са направени 12 чернодробни трансплантации и общо 98 от началото на трансплантационната програма в лечебното заведение.

Поредната трансплантация ВМА извърши в навечерието на рождения си ден, който отбелязва днес, 1 декември. Военномедицинска академия отбелязва 132 години от създаването си. 

Програмата започва в 09:30 ч. с поднасяне на венци пред паметника на загиналите медицински чинове пред сградата на ВМА. В 09:45 ч. - тържествено събрание в киносалона на ВМА.

На събитието са поканени да присъстват представители на Президентството на Република България, Народното събрание, Министерство на отбраната, Министерство на здравеопазването, НЗОК, БЛС, БЧК, Столична община, КНСБ, КТ "Подкрепа", депутати, представители на болници и военни структури, други официални гости.

В "Пирогов" ще извършват бъбречни трансплантации при деца

В "Пирогов" ще извършват бъбречни трансплантации при деца

В болницата беше открита напълно ремонтираната Клиника по урология