emaxpress
Хотелиери в Пампорово и Чепеларе организират масово екскурзии за туристите заради липсата на достатъчно сняг по пистите в Пампорово и Мечи чал.

Това съобщи Росен Кефилев, секретар на Консултативен съвет „Пампорово", цитиран от news.plovdiv24.com.
Високите температури през последните дни в Родопите са довели до обилното топене на снега.

Освен това топлото време не позволява машините за изкуствен сняг да работят и да заснежат пистите, тъй като е необходима температура от минус три градуса, за да може да се произвежда изкуствена настилка.

Туристите, които са платили пакети за почивки от пет-седем дни и нямат възможност да карат ски, се извозват на различни туристически екскурзии сред природните и исторически забележителности на Родопите, както и до Смолян, Пловдив, Перперикон и др. Атракция за почиващите е и ледената пързалка в центъра на Пампорово, която се радва на голям интерес.

Кефилев посочи, че туристите, които са платили капаро по-дълги почивки, използват само капарираната сума и си тръгват, тъй като искат сняг, а за момента такъв няма.

Сняг има само в най-високите части на планината, където ски карат съвсем
начинаещите скиори. „Всеки хотел предлага различни възможности за гостите си, за да могат да прекарат пълноценно почивките си", каза още Кефилев.

Една от най-търсените услуги в момента е разходка с ATB по черни пътища и екомаршрути. За екскурзиите до различните дестинации са осигурени аниматори и автобуси. Хотелите, които имат спа центрове, пък предлагат различни процедури, някои дори безплатно.