Местните организации на ВМРО в Перник и Батановци скочиха срещу изграждането на депо за съхранение на отпадъци и инсталация за изгарянето на отпадъци от каучук, биомаса, полиетилен и други. От пресцентъра на партията посочват, че инвестиционното намерение е такъв завод да се построи на мястото на стария циментов завод в гр. Батановци.

ВМРО отбеляза, че теренът се намира на метри от първите жилищни сгради в Батановци и в непосредствена близост до пернишкия квартал "Бела вода". Според местните жители, ако бъде допуснато инвестиционното намерение, има риск от вредни емисии не само във въздуха, но и от замърсяване на почвите и подземните води.

От ВМРО са изпратили сигнал до РИОСВ-София, тъй като това е органът, който следва да даде или да откаже разрешение. От партията подчертават, че становището за преценка за въздействие е дадено бързо, а не по-тежката процедура.

Жителите на град Батановци и близките населени места събират подписка срещу инвестиционното намерение.

Според ВМРО предвид близостта на терените до жилищни сгради единствено е възможно допускането на изграждане на складове и чисти производства, т.е. без отделяне на каквито и да е емисии.

Русе отново осъмна обгазен

Русе отново осъмна обгазен

Установени са много тлеещи огнища, замърсени с битови отпадъци