Според ВМРО „Софийска вода" не си изпълнява концесионните задължения. Това заяви зам.-председателят на партията и общински съветник Ангел Джамбазки.

По време на пресконференция съвместно с представители на организационния комитет за прекратяване на концесията на ВиК системата в София и Националния комитет за подобряване на водоснабдяването в България стана ясно, че тази концесия е вредна за София.

Ангел Джамбазки обяви, че повод за изявлението е информацията, че концесията на водата в София ще бъде препродадена от сегашния й собственик на френската фирма „Веолия".

От ВМРО посочиха, че средната цена на водата според договора на „Софийска вода", който е сключен през 2000-ната година, е трябвало да бъде 0,65 стотинки. В момента цената на един кубик вода е 1,54 лв. без ДДС, което е приблизително 4 пъти повече, подчерта Джамбазки.

Показател за дейността на едно такова дружество е освен цената на водата и размерът на загубите, които има във водопроводната мрежа. През 2000-ата година, когато е бил сключен договорът, тези загуби са били около 60%.

Поетият ангажимент от „Софийска вода" е бил тези загуби да намалеят с около 6-7% на година, т.е. сега загубите да бъдат около 27%. В момента ДКЕВР потвърждава загуби от 60,47%, което е повече дори от първоначалните. Това са две от основните причини, които карат представителите на ВМРО да мислят, че когато общината вземе решение да прекрати концесионния договор, тя ще има достатъчно правни основания за това.

Анализът на ВМРО за практиките на водоснабдяването в много страни от ЕС показва, че настроението в повечето европейски държави е срещу това водата да бъде давана на концесия. Водата е естествено благо и няма възможност да си избереш някой друг да ти я доставя, подчерта Ангел Джамбазки.

По думите му, не можеш да си изкопаеш кладенец в центъра на София. Според ВМРО водата като обществено благо би трябвало да бъде управлявана публично от ВиК дружества на общината. От ВМРО подчертаха още, че никъде другаде в България няма водна концесия, въпреки че такива апетити е имало във Варна и Шумен. Те обаче не са били реализирани, припомни Ангел Джамбазки.

На пресконференцията стана ясно още, че концесията е сключена по време на Стефан Софиянски. Според представители на националния комитет за подобряване на водоснабдяването в България по това време е имало сериозен натиск отвън и по-конкретно от тогавашния премиер на Англия Тони Блеър, който тогава е настоявал именно английската фирма да поеме концесията в София.

Освен това по това време България все още е гонила амбициите си да стане член на НАТО, а по-късно и на ЕС и вероятно това също е било от значение за решението тогава.

На пресконференцията на ВМРО присъства и изпълнителният директор на "Софийска вода" Иван Иванов, който коментира, че загубите на вода са намалели с около 10% откакто тече концесията. По думите му обаче, измерването на загубите в проценти, не е правилният метод. Той посочи още, че в концесионния договор има фиксирана цена на водата за първите три години, както и формула, по която цената трябва да се актуализира, спрямо икономическите параметри всяка година.

След това влезе в сила законът за регулиране на ВиК услугите и ние използваме формулата, която е предоставена в нормативната уредба, за да смятаме цената", обясни Иван Иванов.

По думите му, цената на водата в София се повишава дори по-малко, отколкото във всички други градове на България, където няма концесия. Според Иван Иванов ако концесията бъде прекратена ще се плащат големи неустойки и това въобще няма да е полезно за страната ни.

В тази компания работят само българи. Има само един чужденец за момента и дефакто това са хората, които работят по водоснабдяването , заяви Иванов. По думите му ако се смени формата на управление, „Софийска вода" няма да има възможността да използва чуждестранния опит.

„В същото време обаче ще трябва да се изплащат неустойки и заеми, като неустойките зависят от основанията за прекратяване на договора. По думите на Иванов през всички 10 години до сега целият български персонал е бил обучаван на тези чуждестранни практики , посочи Иванов.

Фирмата „Юнайтед утилити", която е взела на концесия водата в София, по думите на Иванов си тръгва, като завещава на „Веолия" един добре обучен персонал.