Нивото на водните запаси в Хасково спада и може да се очаква въвеждането на воден режим.

Това е заради спрените помпени станции 1 и 2, след като миналата седмица бяха установени превишени нива на съдържание на уран. Резервоарите вече се изчерпват, съобщава БНР.

Няма уран в последните проби на водата в Хасково

Няма уран в последните проби на водата в Хасково

Препоръчват на велинградчани да не пият и готвят с вода от чешмата

Забраната за пиене на водата в Хасково остава в сила, въпреки че след спирането на две от помпените станции нивото на уран е спаднало.

Последните резултати от пробите на водата не отчетоха превишаване на допустимите нива естествен уран. Чака се обаче да излезе планът на отговорните министерства с мерки за бъдещата безопасност на водоизточниците в района.

Нинова обвини и служебното правителство за "заметения" уран в Хасково

Нинова обвини и служебното правителство за "заметения" уран в Хасково

Замело следите на предшествениците си

От местното ВиК спешно правят нови връзки, за да осигурят вода в засегнатите квартали. Засега прекъсванията във водоподаването са рядкост, но по думите на началник район ВиК-Хасково Иванко Милушев, цитиран от Нова телевизия, запасите ще стигат за около 10 дни. "Нивото на резервоара на ден пада с между 30 и 40 см. В момента височината му е 4.80 м, т.е. за около 10 дни ще стигне ниво над метър", обясни Милушев.

Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев обяви, че ще иска от новото правителство да се отпуснат допълнителни 2 милиона лева за провеждане на нови сондажи.

Припомняме, превишени норми на уран и във водата на Велинград бе открито преди дни. Две от селата около града няма алтернативен водоизточник.