Военновъздушните сили (ВВС) днес проведоха за пръв път съвместна тренировка с Модула за издирване и спасяване към дирекция "Аварийна помощ и превенция" на Столична община. Основната цел за ВВС е да се подготвят екипажите от военнотранспортната авиация за осигуряване на въздушен транспорт на личен състав и специализирана техника при участието им в операция в помощ на населението след природни бедствия, промишлени аварии и катастрофи. Екипажите тренират своевременно натоварване и разтоварване на специализираната техника, както и надеждното й укрепване и транспортиране, съобщиха от Министерството на отбраната.

В съвместната тренировка, която се провежда на два етапа, участват военнослужещи и техника от авиобаза "Враждебна" и служители на Столична община.

Първият етап включва наземни теоретични и практически занятия и летателни задачи от летище "София" до летище "Безмер" и обратно с два самолета C-27J "Spartan" и Модула за издирване и спасяване към Столична община.

В рамките на втория етап през октомври ВВС ще транспортират Модула за издирване и спасяване до летище "Тиват" в Черна гора, и обратно, където служителите на Столичната община ще участват в международното полево учение по проекта BALANCE - "Мащабно управление на земетресенията на Западните Балкани чрез съвместни дейности по трансгранично сътрудничество".

Целта на съвместните тренировки е да бъде подобрена подготовката на всички участници в действия в реални ситуации в помощ на населението, когато от ключово значение е факторът време и от професионалната помощ зависи животът на хората.