Висшето военноморско училище "Никола Йонков Вапцаров" във Варна отбеляза 139 години от основаването си.

Днес се състоя тържествената церемония по случай годишнината от основаването на най-старото техническо училище в България.

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов поздрави личния състав и възпитаниците на училището по повод празника. Той изтъкна, че висшето военноморско училище е едно от най-успешните български висши училища, което днес е в световната челна десетка на морските университети и играе водеща роля в Международната асоциация на морските университети.

Снимка 460825

Източник: БГНЕС

Церемонията беше открита от началника на Висшето военноморско училище флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров. Той заяви, че университетът е най-високотехнологичният в системата на Министерството на отбраната и посочи, че освен българи в него се обучават и близо 500 чужденци от 14 нации. Последната придобивка на университета през изминалата година е лаборатория за дистанционно управляеми апарати. Предстои да бъде изграден и дълбоководен басейн, който ще позволява провеждане на обучение по спасяване на екипажи от потънали в морето съдове.

Снимка 460824

Източник: БГНЕС

Заместник-министър Атанас Запрянов откри студентско общежитие и Морска астрономическа обсерватория към Центъра за въздушно и космическо наблюдение към ВВМУ "Н. Й. Вапцаров". Новата научно-изследователска структура ще даде възможност да се изследват обекти от Слънчевата система и да се наблюдават свръхнови звезди в близки галактики.

Снимка 460826

Източник: БГНЕС