На граничния пункт „Капитан Андреево" обстановката все още е усложнена. Преустановено е движението и в двете посоки, предаде БНР.

Придошлата вода от река Марица продължава да се покачва и нивото й достигна вече метър и половина.
Граничният пункт „Капитан Андреево" е залят до входящото платно.

Движението и към Турция и към България е преустановено.
50 от общо 70-те блокирани на границата ни днес ТИР-ове ще бъдат върнати с конвой на турска територия и от там - насочени към граничния пункт „Лесово".

От ВМРО настояват премиерът Сергей Станишев да освободи от поста министъра на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем.

"Очевидно е, че Емел Етем няма познания и умения да управлява поверените й структури", се казва в декларация на ВМРО до министър-председателя Станишев.

Целия текст

В Кърджалийско второ денонощие продължават да преливат трите язовира от каскадата „Арда".
Обмисля се възможността за затваряне на още една от изпускателните клапи на язовир „Студен кладенец", за да бъде ограничен в третия голям водоем преди границата - „Ивайловград".

Според хидроинженерите така ще се понижи нивото на р.Арда след българска територия и това ще облекчи ситуацията в съседните Гърция и Турция.

Обстановката в Старозагорска област се нормализира. Бедственото положение, обявено вчера остава за общините Раднево, Гълъбово и Опан, както и в мини „Марица-Изток", макар да е възстановен добивът на въглища в трите рудника и подаването им към централите.

Аварийни екипи на „Гражданска защита" и пожарната продължават отводнителните действия в селата. Гълъбовското с.Обручище е с най-засегнати от стихията домакинства. Заради силния вятър в осем села от Старогазоркса облст са без ток. Преди два часа беше възстановено водоподаването в други три села на общината.

В Пловдивско обстановката се нормализира. Отменено е бедственото положение в община Съединение.

Продължава работата по възстановяването на рухналата 100-метрова подпорна стена по поречието на на р.Чая в Асеновград.

Бедственото положение в община Царево също е отменено.
Всички пътища в Бургаска област са проходими при зимни условия.

До 2-3 дни ситуацията с язовирите, стопанисвани от Националната електрическа компания ще се нормализира. Това прогнозира изпълнителният директор на НЕК.

Той посочи, че язовир „Ивайловград" от каскада „Горна Арда"продължава да прелива, но в останалите язовири притокът на вода е овладян.

За да се контролира нивото на язовирите, водният приток се преработва във ВЕЦ-овете. Около една шеста от производството на ток е от вода.