Затворен за движение участъкът от път II-16 Своге - Ребърково, в района на Елисейна. Обходният маршрут за трафика е по път I-1 Ботевград - София. Причината е падналата късно снощи скална маса.

Направен е оглед и алпинисти ще обрушат и обезопасят ската. Ще бъдат премахнати скалните късове, които от преовлажняването от снеготопенето и дъждовете в последните дни има опасност да се срутят. Геолози също ще огледат терена преди да се възстанови движението в отсечката в следващите часове, съобщиха от АПИ.

Свлачище ограничи движението по пътя Своге – Ребърково

Свлачище ограничи движението по пътя Своге – Ребърково

Движението на камиони се пренасочва по обходен маршрут

276 снегорини са разчиствали пътищата от републиканската пътна мрежа през нощта, за да се осигури безопасно пътуване на шофьорите. Снегопочистващата техника на пътноподдържащите фирми е в 24-часов работен режим. Съоръженията и настилките се обработват срещу заледяване.

Според метеорологичната прогноза по високите части в Западна България и Предбалкана се очаква да продължат валежите от сняг. За това от АПИ призовават шофьорите, на които им предстои пътуване във високопланинските райони, да тръгват с автомобили, подготвени за зимни условия, да карат със скорост, съобразена с пътните условия, да спазват дистанция, да не предприемат рискови маневри.

Възможно е затваряне на определени участъци от пътищата за почистване и обработване на настилките с химически вещества и инертни материали. Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за зимни условия, затруднява пътуването на всички останали шофьори и работата на снегопочистващата техника.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от интернет страницата на АПИ - www.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.