Около резервоара над с. Мало Бучино все още не се извършват никакви дейности по изграждането на водопровод, нито се виждат докарани тръби. Това е показала проверка на екип на "Дневник".

На осмия ден след шумно оповестения на 18 януари екшън план лично от премиера Бойко Борисов за пренос на вода от Рила през София за Перник, там е само пазача на резервоара, откъдето трябва да започне спешният строеж на водопровод с дължина 13,5 км, по който да стигне вода от яз. "Белмекен" до Перник.

Перник с вода от "Белмекен" след 45 дни
Обновена

Перник с вода от "Белмекен" след 45 дни

Изграждат "байпас" на ВиК инфраструктурата на София

Министърът на икономиката Емил Караниколов обеща този нов водопровод да се построи за по-малко от 45 дни, като щяло да се работи денонощно от над 10 екипа.

Цената на водопровода с дължина 13,5 км е около 25 млн. лева. Няма да се провежда обществена поръчка за фирма-изпълнител, защото "нямаме време за процедури и за обществени поръчки", аргументира се Караниколов. И добави, че вече е избрано кой ще свърши работата - държавното предприятие "Монтажи".

Каролев: Няма как планът за Перник да се изпълни за 45 дни

Каролев: Няма как планът за Перник да се изпълни за 45 дни

Според него 2-3 месеца е реалистичен срок

За вторник (28 януари) е насрочена извънредно заседание на Столичния общински съвет, на което трябва да се гласува предложението на правителството рилската вода да премине през софийската ВиК мрежа. Това е законната процедура и ако предложението се приеме, според разчетите на Караниколов водопроводът трябва да е готов най-рано в началото на март.

Перник протестира пред сградата на Министерски съвет в София
Обновена

Перник протестира пред сградата на Министерски съвет в София

"Защо ни взехте водата", питат перничани и искат още оставки