Два месеца след като превозвачи предупредиха, че ще престанат да осъществяват транспорт между малките населени места, заради големите загуби, продължава да няма адекватна държавна субсидия.

Припомняме, че през януари месец за това алармираха превозвачи от Бургаско, а проблемът засяга в най-голяма степен община Малко Търново.

Там оставането без транспортни връзки между селата - общинския и областния център би задълбочило проблема с обезлюдяването на района.

За съжаление, въпреки срещите на местно и национално ниво и поетите ангажименти, решение на казуса все още няма, увеличение на субсидиите също.

"До този момент не сме получили никакви средства. Доколкото знаем компенсациите са разпределени към общините, като в тях отново са предвидени 8 стотинки на километър", заявява управителят на "М-Бус" Румен Христов. Транспортната фирма продължава да обслужва направленията за собствена сметка, загубите продължават да се трупат и когато станат твърде големи, ще бъде принудена да спре.

Той предлага на държавните институции да отделят същите средства за транспортните разходи на ведомствата си и сами да се убедят докъде биха им стигнали.

Бургаски превозвачи заплашени от фалит

Бургаски превозвачи заплашени от фалит

Обезлюдаването води до абсолютно нерентабилни линии

В момента се работи по промяна в наредбата, която регламентира компенсациите за автобусните превози, но Румен Христов е обезпокоен от темпото, с което се работи.
"Ако загубим цяла година с оправданието, че е необходимо технологично време на администрацията да се подготви и да заработи по нови правила, ще се стигне до катастрофа и хората ще останат без транспорт", по думите на Христов.

Промяна е нужна и в Наредба № 14 от 2003г., според която слабонаселени райони са само високопланинските и граничните.

"Крайно време е законотворецът да проумее, че проблемът с обезлюдяването е повсеместен и демографската картина не е същата както преди 16 години. В страната има огромни обезлюдяващи се райони и транспортът в тях трябва да бъде обезпечен", категорични са от транспортния бранш.

Плевен може да остане без междуградски автобуси

Плевен може да остане без междуградски автобуси

Общината няма право да проведе обществена поръчка